Flere hunde i storbyerne

Mere populært at have hund i storbyerne

I takt med at danskerne har byttet land ud med by og forstæder, er dyrene flyttet med. I Danmarks fire største byer er antallet af hunde steget med mellem 42,6 og 47,9 pct. over 5 år. Det stiller nye krav til både ejere og hund.

Skrevet af:
Katherina Petersen

I Danmark holder cirka 880.000 familier et eller flere kæledyr. De mest populære er kat og hund, og i 2000, hvor Danmarks Statistik lavede den seneste undersøgelse omkring danskernes kæledyr, levede ca. 8 pct. af dem i lejlighed. I de fire største byer er særligt antallet af hunde dog steget markant de seneste fem år, viser nye tal fra Dansk Hunderegister. Mellem 2011 og 2016 er antallet af registrerede hunde i Danmarks fire største byer steget med mellem 42,6 og 47,9 pct.

”Det er især de små hunderacer, som er blevet populære, fordi de passer ind i lejligheder, hvor der typisk er mindre plads,” siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Byernes begrænsninger i forhold til grønne områder og plads i det hele taget stiller nogle andre krav til hundenes ejere. Og det er vigtigt at være opmærksom på, mener han.

”Helt overordnet gælder der selvfølgelig det samme, uanset om du holder dyr på landet eller i byen. At hundenes behov tilgodeses i størst muligt omfang, og her har man som ejer et ansvar, inden man anskaffer sig hund, for at se på racens behov og hvilke rammer, man kan tilbyde også på lang sigt. Det er klart, at det giver nogle andre udfordringer, hvis du holder en hund i en lejlighed i København, end hvis du har en have, du kan lukke den ud i,” siger han og understreger, at for eksempel en hund sagtens kan leve et lige så godt liv i lejlighed som i et hus med have. Det afhænger helt af, hvordan ejeren går til opgaven.

En ny type hundeejer

Den holdning er Jens Jokumsen ikke alene om. Antallet af hunde i byen vokser og vokser, og ifølge Regitze Acacie, stifter af hundeskolen KøbenhavnerSnuden, har den typiske hundeejer ændret sig markant de seneste år.

”Hundeejere i byen er ofte meget ansvarlige og bruger en masse tid, energi og penge på deres hunde. Der er fokus på dyrevelfærd, bæredygtighed, sundhed og ordentlig ernæring. Hunden er for de fleste et attraktivt tilvalg, og det betyder, at det tages mere seriøst end tidligere,” fortæller hun.

Vi har i dag generelt en langt større respekt og forståelse for hunden og dens behov. Og for Regitze Acacie er det hele tiden hundens tarv, der må være i fokus, når man overvejer at anskaffe sig en firbenet ledsager.

”Du kan sagtens have en stor hund i lejlighed - det handler langt mere om, hvad hunden er avlet til. Hyrdehunde og hunde med stort jagtinstinkt kan være en udfordring i byen, hvor der er meget trafik og mange cyklister. Og hvis du ikke kan tilbyde hunden at løbe løs, kan det være svært at opfylde dens behov i en by med få fritløbsområder,” siger hun.

Klassiske, store hunderacer som labrador retriever og golden retriever er stadig danskernes mest eftertragtede racer, men i 2016 kom en lille hunderace, den franske bulldog, for første gang med i top tre over mest populære hunderacer, viser tal fra Dansk Hunderegister.