EU

Nye afsløringer leder til krav om officiel EU-undersøgelse i Europa-parlamentet

Medlemmer af Europa-Parlamentet opfordrer til officiel EU-undersøgelse efter nye afsløringer, der viser, at dyr ulovligt bliver vanrøgtede på europæiske dyretransporter.

Skrevet af:
Katherina Petersen

I denne uge kunne Dyrenes Beskyttelse sammen med den europæiske sammenslutning af dyrevelfærdsorganisationer, Eurogroup for Animals, præsentere nyt videomateriale, som dokumenterer, at levende, europæiske dyr udsættes for uacceptable forhold, når de sendes ud på lange dyretransporter.

Videomaterialet viser blandt andet dyr, som bliver transporteret ud af EU på rejser, der strækker sig over flere dage, i lastbil og skib til lande uden for EU, hvor de behandles og slagtes under forhold, der er i strid med EU-lovgivning.

”Det er forfærdelige lidelser, som mange millioner europæiske dyr hvert år udsættes for på lange dyretransporter. Dyrene udsættes for stress, sult, tørst og skader undervejs. De har voldsomme smerter og tusindvis giver op og dør, inden de når frem,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse og præsident for Eurogroup for Animals.

Parlamentarikere opfordrer til officiel EU-undersøgelse

Materialet blev mandag d. 6. marts 2017 præsenteret på et officielt pressemøde i Bruxelles, hvor blandt andre den danske europaparlamentariker, Jeppe Kofod (S), deltog i sin egenskab som næstformand for Europa-Parlamentets Dyrevelfærdsgruppe. Han er blandt de parlamentarikere, som på baggrund af de seneste afsløringer nu opfordrer til, at Europa-Parlamentet iværksætter en officiel EU-undersøgelse af eksporten, så omfanget af problemet kan blive afdækket.

”Jeg støtter fuldt ud Dyrenes Beskyttelse mål om, at vi skal stoppe de her tortur-transporter, som jeg vil kalde dem. I stedet skal vi eksportere kød fra dyr, som er slagtet lokalt under gode, kontrollerede forhold, der lever op til alle krav om god dyrevelfærd. Derfor vil jeg arbejde for, at vi får iværksat en EU-undersøgelse hurtigst muligt, så vi kan få stoppet den her organiserede dyremishandling,” siger Jeppe Kofod, MEP (S).

Som et skridt på vejen mod et stop for levende transporter, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at der sættes en fast grænse på 8 timer over, hvor længe dyr må transporteres. I Danmark har skiftende regeringer siden 2014 bakket op om et max. på 8 timers transporttid for dyr. Den opbakning skal Dyrenes Beskyttelse og Eurogroup for Animals bruge til at få resten af EU med. Indtil nu støtter kun Holland, Belgien, Tyskland og Sverige op om kravet.