Handel med vilde dyr er stadig udbredt

Opfordring: Verdensledere bør forbyde handel med eksotiske dyr

En ny pandemi er uundgåelig medmindre verdens ledere forbyder handel med eksotiske dyr som fødevarer. Det opfordrer forskeren Chris Walzer til i nyt studie.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Nedlukning, svær sygdom og i alvorlige tilfælde døden. Vi har efterhånden lært konsekvenserne af corona-virus at kende, og udsigterne til en normal hverdag kan synes meget langt væk.

Men corona-virus er ikke det eneste virus, der har smittet fra dyr til mennesker de seneste år. Mellem 1940 og 2004 blev der registreret mere end 335 tilfælde af nye infektionssygdomme, langt størstedelen af dem såkaldt zoonotiske sygdomme, hvor smitten springer fra dyr til mennesker. Det skriver avisen The Independent.

En af de primære grunde til dette er, at vi mennesker bevæger os længere og længere ind på dyrenes territorier. 

”Vi mennesker kommer alt for tæt på dyrene, når vi fx rydder tropisk skov for at anlægge landbrug og bygge infrastruktur. Dyrene skal have plads til at udfolde sig uden at blive forstyrret af menneskelig aktivitet. Vores tætte omgang med de vilde dyr er desuden farlig, da zoonotiske sygdomme kan blive overført fra dyr til menneske ”, siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.

Derfor mener forskeren Chris Walzer, at et verdensomspændende forbud mod handel med vilde dyr som fødevarer er vejen frem, hvis vi vil undgå fremtidige zoonotiske sygdomme. Forskeren noterer i sit studie, der er publiceret i tidsskriftet Frontiers, at det ikke er nok udelukkende at fokusere på handel med vilde dyr på markeder, for de vilde dyr bliver også handlet mange andre steder som fx restauranter og butikker.

”Det er et vigtigt skridt at opfordre verdens ledere til handling og få dem til at forbyde handel med vilde eksotiske dyr som fødevarer. Men vi skal gå endnu videre og fx også forbyde vilde dyr i cirkus, som vi fx selv har gjort det i Danmark i år og som Frankrig nu netop også har meldt ud, at de udfaser”, siger Anne Sofie Meilvang.

Tidligere i år opnåede Dyrenes Beskyttelse en stor sejr, da de sidste danske cirkuselefanter kom på pension i Knuthenborg Safaripark og det dermed endelig var slut med vilde dyr i cirkus i Danmark.