Lille hund i græsset med sin vandskål

Pas på dit kæledyr i sommervarmen - fem vigtige forholdsregler

Når temperaturen stiger, stiger også risikoen for, at hunde, katte og andre kæledyr får det for varmt. For at undgå hedeslag og dehydrering hos de pelsede familiemedlemmer er det vigtigt at tage sine forholdsregler i sommervarmen.

Skrevet af:
Max Hesselager

Mange ved, at en varm bil kan være livsfarlig for dyr, men varmen kan også give problemer i hjemmet, hvis dit kæledyr ikke har mulighed for at køle sig ordentligt ned. For hundeejere er det en god ide at have både vand og solcreme klar, når varmen rammer.

”Det giver både afkøling og leg hjemme i haven, at hunden kan soppe i et badebassin. Hunde kan også blive solbrændt, og hos nogle hunderacer skal der bruges solcreme på ører, næse og andre steder med tynd pels eller direkte bar hud”, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Bare tæer om sommeren er fantastisk - så længe vi ikke træder på den glohede asfalt. Når solen bager, bliver asfalt og sand ekstremt varmt for hundene, der let kan brænde poterne. Undgå derfor de lange ture midt på dagen, hvor sommervarmen er på sit højeste. Gå tur om morgenen eller om aftenen - og tag gerne lidt vand med.

Skygge og vand er den bedste cocktail i sommervarmen

For alle kæledyr gælder det, at der altid skal være fri adgang til skygge. Det gælder både hunde og katte lige så vel som kaniner, marsvin og andre dyr, der holdes på begrænset plads. Disse dyr på kan netop få problemer om sommeren, fordi de ikke altid har mulighed for at søge skygge.

”Man skal være opmærksom på, at solen bevæger sig meget i løbet af en dag. Så det kan godt være, at du har efterladt din kanin i skyggen, men i løbet af en dag har skyggen nået at rykke sig en hel del, og så er kaninen i fare” siger Jens Jokumsen.

En løbegård kan let forsynes med et halvtag, en parasol eller en overdækning - livsvigtige elementer for kæledyr på mindre plads. Alle kæledyr skal desuden have adgang til rigeligt med frisk vand.

Læs også: Skal kæledyret med på ferie?

Kanin i sit bur
Når kaniner og marsvin nyder sommersolen, skal skyggen altid være lige ved poterne. Foto: Kim Johnsen / Dyrenes Beskyttelse
  1. Sørg for, at dit kæledyr altid har adgang til skygge – fx under en parasol eller et halvtag.

  2. Søg for, at dit kæledyr altid har adgang til kold vand, og skift vandet i løbet af dagen.

  3. Undgå at gå tur midt på dagen – motionér tidligt om morgenen eller sent om aftenen.

  4. Giv mulighed for afkøling, fx med et lille badebassin, en våd klud eller en kølemåtte.

  5. Brug solcreme på områder med tynd pels eller bar hud, fx næse og ører.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit kæledyr får hedeslag?

Selvom du følger de fem forholdsregler, er der altid en risiko for, at dit kæledyr bliver overophedet i varmen. Hedeslag er akut, og det er vigtigt at tage til dyrlægen med det samme, hvis uheldet er ude. 

Bring i mellemtiden dyret i skygge og køl det ned. Brug aldrig iskold vand, hverken til hunde, katte, kaniner eller marsvin - det kan give chok og forværre tilstanden.

Hvis du har hund eller kat, så brug en fugtig klud med lunken vand og dup forsigtigt på mave, inderlår, poter og ører. Hvis du har kanin eller marsvin, så brug en fugtig klud på ørerne og maven.

Læs også: Giv hunden fri til sommerens aktiviteter 

Hunde

  • Hurtig vejrtrækning og hængende tunge
  • Savlen og urolig adfærd
  • Røde slimhinder i munden
  • Usikker gang, opkast og diarré

Katte

  • Hurtig vejrtrækning og svedige poter
  • Opkast og vedvarende soignering

Kaniner og marsvin

  • Hurtig vejrtrækning
  • Savlen og passivitet
  • Ingen appetit, kramper