Kylling

Plads til velfærdspip

Glade kyllinger er nysgerrige og ynder at pirke i jorden, gemme sig under planter eller sætte sig på en træstub og sprede vingerne under solen. Det kan de hos Rokkedahl, som i mere end 5 år har haft en stor produktion af økologiske og fritgående kyllinger.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Plads, adgang til det fri og mulighed for at udleve naturlig adfærd. Det er nemlig nogle af kodeordene for produktionen af kyllinger hos Rokkedahl.

”Vi har taget et stort skridt ved at omlægge cirka halvdelen af vores produktion og jeg kan tydeligt mærke på vores egne driftsledere, at de synes, det er sjovt og dejligt at gå med disse kyllinger i stedet for dem, der ikke kommer ud. Landmænd kan jo godt lide deres dyr – og derfor kan de også godt lide at se, de trives”, siger administrerende direktør Mark Rokkedahl.

Plads til velfærd

Velfærdskyllinger har mere plads, og på den plads, Rokkedahl har tildelt kyllingerne, kunne dobbelt så mange konventionelle kyllinger faktisk gå. Desuden lever konventionelle kyllinger kun i helt ned til 33 dage, hvorimod kyllingerne her lever i nærmere 60 dage. 

”Kyllingerne bruger pladsen godt, og vi kan se, at de har godt af at kunne bevæge sig både i stalden og uden døre. At give kyllingerne adgang til det fri betyder helt sikkert meget for deres velfærd,” siger Mark Rokkedahl.

Omsorg fra start til slut

Hos Rokkedahl har beslutningen om at sikre så god dyrevelfærd som muligt betydet, at man kigger på kyllingerne fra start til slut. Derfor bliver alle de økologiske og fritgående kyllinger udklækket i stalden. Og det er et synligt velfærdsløft for kyllingerne, som ikke skal på en stressende transport som helt nyudklækket kylling. Kyllingerne, som klækker i stalden, får en stille og rolig start på livet. 

Men også i den sidste del af livet er der fokus på kyllingernes velfærd. Få hundrede meter fra kyllingestalden har Rokkedahls nemlig etableret deres eget slagteri, hvor de fritgående og økologiske kyllinger ender deres liv, og hvor en vigtig del af historien om deres velfærd bliver fortalt.

Dels betyder slagteriets beliggenhed, at kyllingerne fra selv de fjerneste gårde under Rokkedahl højst skal transporteres i 25 minutter. Dels er deres sidste færd ind på slagteriet langt mindre stressende end på almindelige kyllingeslagterier.

På Rokkedahls slagteri bliver kyllingerne nemlig bedøvet med CO2 i stedet for i et strømbad. Det betyder, at de undgår alt, hvad der hedder stressende håndtering.

Dyrevelfærd, der kan mærkes

”Det er vigtigt, forbrugerne kan se, vi har god dyrevelfærd, og det er jo ikke altid til at se forskel på kyllingerne i køledisken”, siger Mark Rokkedahl

Derfor er det at have mærket Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse på deres fritgående og økologiske kyllinger noget, som betyder meget for Rokkedahl. 

”Vi kan se, at Dyrenes Beskyttelses mærke er et, forbrugerne navigerer efter. Kendskabet og tilliden til mærket har været rigtig vigtig for os. Vi har også haft Dyrenes Beskyttelse med på råd, i omlægningsprocessen”, fortsætter han.

En presset produktion

For et års tid siden så fremtiden for velfærdskyllingerne lys ud. Der var en tro på, at markedet for de fritgående kyllinger ville vokse, og man så en svag stigning hele tiden. En pris på 80-100 kr. var til at betale for forbrugerne.

Men lige nu ser det svært ud for den gode kylling. Det gælder både frilandskyllinger og de økologiske:

”Især de økologiske kyllinger er svære at sælge lige nu. De er 70 til 80 procent dyrere end de konventionelle. Vi taler udfordringer med dyrere foder, dyrere energi og mindre købekraft”, siger Mark Rokkedahl.

Håbet hos Rokkedahl er, at der kommer en politisk håndsrækning til alle de økologiske produktioner, som i en så stor krise, som verden er i lige nu, risikerer at måtte lukke velfærdsproduktionerne ned. Desuden er håbet også, at forbrugerne vil gøre deres for, at kyllingerne kommer godt igennem krisen.

”Vi vil så gerne give kyllingerne et godt liv, men det er et stort problem, hvis ikke de kan afsættes. Hvis først produktionen bliver nødt til at lukke ned, kræver det meget at starte op igen. Så galt håber vi ikke, det går,” slutter Mark Rokkedahl.