Hos Rokkedahl Foods har de høner og haner, der er forældre til slagtekyllinger i produktionen, også levet et liv i frihed.
Hos Rokkedahl Foods har de høner og haner, der er forældre til slagtekyllinger i produktionen også levet et liv i frihed. Foto: Thomas Degner

Prisen på krisen for dyrene

Danskerne vælger at spare på dagligvarer frem for ferierejser. Det kan hurtigt koste kyllingen og de andre landbrugsdyr fokus på dyrevelfærden. Men det behøver ikke at være sådan.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Næsten halvdelen af danskerne har valgt at købe billigere dagligvarer for at spare penge i privatøkonomien. De daglige indkøb er absolut topscorer blandt de besparelser, som danskerne har sat ind med som reaktion på stigende priser. Det viser en undersøgelse foretaget af AIM Create i maj 2022. På spørgsmålet ’Der er meget fokus på prisstigninger i øjeblikket. Har du valgt at gøre nogle af følgende ting pga. prisstigningerne for at spare?’ svarer 48 procent, at de har valgt at købe billigere dagligvarer.

Besparelser på madbudgettet kommer før eksempelvis besparelser på el og varme, budgettet til tøj og sko eller til restaurantbesøg og ferierejser. Kun 13 procent har svaret, at de har valgt at købe billigere ferierejser.

Undersøgelsen viser desuden, at danskerne oplever, at deres økonomi er mere presset nu, end den var i januar 2022, og samtidig ser hver tredje dansker nu pessimistisk på udsigterne for privatøkonomien i forhold til januar 2022, hvor kun knap hver fjerde dansker var pessimistisk.

Dyrevelfærden er udfordret

Besparelserne på varer i butikkerne afspejler sig i, at flere forbrugere vælger at gå udenom de relativt dyrere fødevarer, som er produceret med bedre dyrevelfærd.

”I øjeblikket oplever vi, at der blandt forbrugerne er en lidt vigende efterspørgsel på de dyreste udskæringer, som typisk er dem, der er økologiske og dyrevelfærdsmærkede,” siger således Henrik Johannsen, som er CSR-manager i Dagrofa, der blandt andre repræsenterer MENY-butikkerne.

Han tilføjer:

”På trods af den aktuelle situation fastholder vi naturligvis vores fokus på at sælge kød i høj kvalitet, hvor dyrevelfærd er i højsædet.”

I MENY er målet fortsat, at andelen af svinekød, der er ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’, skal udgøre 30 procent af salget af svinekød i 2024.

Dyrene behøver ikke at betale prisen

Som forbruger kan du også være med til at bakke op om bedre dyrevelfærd, så det ikke bliver kyllingen, koen, hønen eller grisen, der betaler prisen i en tid med stigende priser på fo eksempel brændstof og korn.

Hvis du ikke har lyst til at skære ned på ferierejser, koncerter og restaurantbesøg, kan du stadig godt undgå at sætte billigere kød med dårligere dyrevelfærd på menuen. Eksempelvis kan du købe en hel kylling, der har haft adgang til det fri, og tilberede den, så der er kød til tre dages serveringer. Du kan se her, hvordan du kan gøre det. Vælger du den hele kylling, er du også med til at undgå madspild og bakke op om de producenter, som har investeret i at give dyrene et bedre liv.

Du kan læse om, hvordan mærket ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ åbnede døren for dyrene her.