Hund før behandling
En hund fra Masai Mara området i Kenya. Denne ligger til opvågning efter et indgreb. Foto: Asger Thielsen

Rabies truer i Kenya

Et æsel overfalder og bider 32 styk kvæg. En zebra overfalder og bider ti styk kvæg. Det er blot to nylige episoder fra byen Narok i Masai Mara området i Kenya, der er plaget af rabies, som blandt andet stammer fra hunde. Dyrenes Beskyttelse støtter et projekt, Mara North Conservancy Dog Project, der vaccinerer hundene

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

En flok på 300 kvæg blev for få uger siden angrebet af et rabies-inficeret æsel. 32 blev bidt, og æslet indfanget og dræbt. Man vurderede, at æslet var blevet smittet af en hund ti dage forinden. 310 kvæg, 420 geder, 130 hunde og 70 æsler blev derefter vaccineret mod rabies.

Det er ret uhyggeligt, at et enkelt dyr med rabies kan angribe og potentielt smitte så mange andre dyr. Rabies er jo en meget farlig virusinfektion, der går i hjernen og nervesystemet, siger biolog og international projektleder i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang, der kan fortælle, at det er kort tid siden, at en zebra også angreb en flok kvæg og bed ti.

Sygdommen spreder sig blandt andet via løstgående hunde, og inden for de seneste år har man set flere og flere inficerede dyr. Der har ikke været ressourcer eller opmærksomhed til at kunne vaccinere bredt, så mange hunde er først blevet vaccinerede, når sygdommen har bredt sig i nærområdet, og der kan det være for sent.

 Angrebene isolerer sig heller ikke blot til andre dyr; i 2021 døde tre mennesker i området af rabies efter at være blevet bidt af et dyr.

-  Det er meget bekymrende at se, hvordan rabies spreder sig i området til både husdyr, vilde dyr og mennesker. Det er altafgørende, at så mange hunde som muligt bliver vaccineret hurtigst muligt, siger Anne Sofie Meilvang. 

I Mara North Conservancy, som er en del af Masai Mara Økosystemet, støtter Dyrenes Beskyttelse et hundeprojekt, der skal være med til at behandle og vaccinere dyrene blandt masaier. Her lever hundene i masaiernes landsbyer, hvor de vogter husdyrene og advarer beboerne om angreb fra rovdyr. Der er dog sjældent adgang til dyrlæger, og hundebestanden vokser og også i en hastighed, som masaierne ikke kan kontrollere, hvilket resulterer i mange hunde. Projektet afholder derfor workshops, hvor blandt andet danske dyrlægestuderende kommer til Kenya for at sterilisere og kastrere hundene for at mindske bestanden.

Her kan du læse mere om projektet

  • Del artiklen på: