Ramboline på vej ud af stalden ved Cirkus Trapez

Rambolines store flyttedag

2. december var en særlig dag. Elefanten Ramboline skulle flyttes fra Cirkus Trapez i Sønderjylland, til sit nye midlertidige hjem i Cirkusland. Her skulle det første snabelmøde stå, når de fire elefanter for første gang skulle være i stald sammen.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Det er den 2. december. Frosten ligger stadig som et beroligende tæppe hen over markerne rundt om Cirkus Trapez. Den svagt rosa himmel, vidner om at det er tidligt på dagen. På gårdspladsen samles to medarbejdere fra Dyrenes Beskyttelse, zoologer og medarbejdere fra Knuthenborg Safaripark, flere fotografer og Bernhard og Isabella som ejer og driver Cirkus Trapez.

 

 

Foran gården står der en lastbil med teksten ”Cirkus”, og et billede af en elefant på siden. Med gult står der ”Cirkus med Ramboline”. I hjørnet står en billetsalgsvogn, som er malet med dybrøde teaterforhæng og letpåklædte damer med bowlerhatte og pelsfrakker. De ligner noget fra 20ernes Broadway, og de smiler indbydende til os, da vi stiger ud af bilen. 

Luften er tyk af en blanding af bedrøvelse og spænding. De fleste har svært ved at stå stille og vandrer rundt mellem cirkusvognene.  

 

”Det er vigtigt at I står bagved denne linje. Ramboline vejer 4 ton og hvis hun først løber mod jer, skal I flytte jer, for hun stopper ikke”
- Rasmus Nielsen, Chefzoolog ved Knuthenborg Safaripark

Et liv som showdanser er forbi

Dagen er det første skridt, på den sidste rejse, væk fra cirkus, til et liv med frihed under fødderne. Danmarks sidste cirkuselefanter har danset deres sidste show, og skal nu forenes i et helt nyt parkanlæg i Knuthenborg Safaripark i sommeren 2020. Første skridt på rejsen er at flytte den 36 år gamle hunelefant, Ramboline, fra Sommersted i Sønderjylland, til det midlertidige staldanlæg i Slagelse, hvor de tre andre elefanter bor.

Omkring klokken 9.30 går den lille gruppe af mennesker om bag ved staldbygningen. Området emmer af mange år med cirkusshows og timer på vejene. Overalt ligger rekvisitter og forskellige skilte der vidner om tiden der er gået. ”Den store Ramboline”, står der på et afskallet skilt, som står op ad væggen. På skiltet balancerer en elefant på en lille taburet.  

Rasmus Nielsen, som er chefzoolog i Knuthenborg, samler den lille flok og giver en kort besked. ”Det er vigtigt at I står bagved denne linje. Ramboline vejer 4 ton, og hvis hun først løber mod jer, skal I flytte jer, for hun stopper ikke”, siger han med alvor i stemmer.

I baggrunden står et mindre cirkustelt. Foran står en stor, lyserød lastvogn. Vognen er åben og et par folk spreder savsmuld på rampen, så den ikke er glat når Ramboline skal gå op i vognen. Det er dog ikke elefanten der føres ind i vognen først, men derimod kamelen Ali.

Ali, som har levet sammen med Ramboline, skal ledsage hende på den sidste tur som cirkuselefant. Nu står han roligt og venter på sin store makker.

rasmus.jpg

Kort tid efter kommer elefanten til syne i staldåbningen. Ved hendes side går Bernhard, som har trænet og passet hende siden hun var lille. Hun går lige så stille ved siden af den gråhårede mand. ”Rambola, Rambola”, kalder han mens elefanten tager en lille runde på gårdspladsen, som om hun ved, at livet som showgirl er forbi. Derefter går hun roligt op i vognen. Hun har tydeligvis gjort det mange gange før.

På gårdspladsen holder alle vejret, mens Bernhard går ud af vognen. Rampen lukkes, og rejsen til Slagelse kan begynde. De fleste ånder lettet op, mens Bernhard stille hopper op i vognen, klar til at køre den sidste tur med Ramboline og Ali.

Bilen kører ned ad vejen, mens det frosne tæppe der ligger over markerne stille forsvinder i takt med at solen bryder frem og sender kamelen og elefanten afsted gennem Danmark.

”Det er tydeligt at de tre elefanter er meget interesserede i Ramboline. Man kan se det ved at de rækker snablen frem for at skabe kontakt”
- Rasmus Nielsen, Chefzoolog ved Knuthenborg Safaripark

Det første snabelmøde

I Cirkusland ligger de fire elefanters midlertidige staldanlæg. En lang grusvej fører ned til en stor gårdsplads. Her står 6 store lastbiler med Cirkus Arenas logo på siden, to forskellige forlystelser og en indhegning med geder, samt en med gæs. Overalt er der skilte som guider besøgende rundt mellem museet, ponystalden og manegen.

Bagerst udgør otte metalstolper en midlertidig indhegning. Her ligger stalden, hvor fire medarbejdere fra Cirkus Arena er ved at gøre klar til den nye dame i stalden. De tre andre elefanter, Lara, Djungla og Jenny, går utålmodigt rundt i deres boks. De er tydeligt klar over, at der i dag skal ske noget stort. På skift træder de tre elefanter op på deres låge ind til boksen, for at strække snablen ekstra langt ud i rummet.

Selvom hele området emmer af cirkus, så er der ikke meget indenfor der afslører at vi befinder os i Nordens største af slagsen. Her lugter af en blanding af hø og elefant og med jævne mellemrum kommer der et trut fra de tre store dyr.

Dyrenes Beskyttelse er kørt fra Sønderjylland til Slagelse for at stå klar til at modtage Ramboline. Klokken 13 ruller den store lastvogn ind i Cirkusland og alle bliver bedt om at blive udenfor da lastbilen bakkes ind i stalden. De store dyr skal have total ro.

Dørene lukkes og alle holder vejret. Der er ingen tvivl da Ramboline føres ud. Et ordentlig brøl lyder da de tre cirkuselefanter fra Cirkus Arena for første gang ser deres nye flokmedlem. Så bliver vi inviteret indenfor.

Inde i stalden er stemningen spændt. De tre elefanter strækker nysgerrigt deres snabler mod Ramboline, men den sønderjyske elefant har ikke set andre elefanter i 10 år, og holder sig derfor skeptisk i den ene side af hendes boks. Ved hendes side står Ali, som dog mest virker som om han er lidt til overs mellem de fire elefanter. Han hurtigt føres ud af elefantstalden, og over i en mere sikker boks, så han ikke kommer i klemme.

lara, jenny og djungla.jpg

”Det er gået over al forventning. Vi havde aldrig troet at de ville stå og flette snabler så hurtigt, men her er vi. Jeg er meget glad”,
- Rasmus Nielsen, Chefzoolog ved Knuthenborg Safaripark

”Det er tydeligt at de tre elefanter er meget interesserede i Ramboline. Man kan se det ved at de rækker snablen frem for at skabe kontakt”, fortæller Rasmus fra Knuthenborg til en journalist.

I stalden er både Bernhard, som har trænet Ramboline, og Tim som har været elefanttræner i Cirkus Arena. De to mænd taler dæmpet mens de betragter de fire elefanter, som i starten har en tom boks imellem sig. Efter kort tid åbnes der op, og de tre elefanter kan nu komme over i boksen ved siden af Ramboline, hvor de nysgerrigt strækker snablerne mod hende.

Der er dog stadig en vis skepsis at spore. Det er først da Bernhard går ind i boksen til Ramboline og giver hende en skulder at støtte sig ved, at hun bliver overbevist om at gengælde kontakten.

Ramboline går et par skridt hen mod de tre elefanter, og for første gang mødes de fire snabler over hegnet. Det første skridt mod at leve som almindelige elefanter er taget med dette snabelmøde, og cirkuslivet kan nu for alvor lukkes ned.

Det er tid til bare at være elefant, og ikke længere cirkuselefant.

”Det er gået over al forventning. Vi havde aldrig troet at de ville stå og flette snabler så hurtigt, men her er vi. Jeg er meget glad”, fortæller en tydelig rørt Rasmus. Hans ansigt er et stort smil og mens elefanterne fletter snabler, ånder de alle lettet op.

Omkring klokken 16 sidder vi bilen på vej tilbage til København. Elefanterne står samlet i stalden i Slagelse og målet om et liv – næsten – i frihed, virker nærmere end nogensinde før.

STØT CIRKUSELEFANTERNE MENS DE VENTER PÅ DERES NYE HJEM

SEND ELEFANT TIL 1277

og støt med 150 kr.