kanin gulsot

Sådan forholder du dig til kaningulsot

En dødelig kaninsygdom er i udbrud i Danmark. Virussen, der på dansk er kendt som kaningulsot, men også kaldes RHDV, er meget smitsom og har en dødelighed på 90 procent. Men hvordan forholder Dyrenes Beskyttelse sig til sygdommen, og hvad kan du selv gøre som kaninejer?

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Kaningulsot eller Rabbit Hemorrhagic Disease Virus (RHDV) forekommer i en type 1 og en type 2. Det nuværende udbrud i Danmark er type 2. Det er en meget smitsom virus, hvor dødeligheden er 90 procent. Eneste mulighed for beskyttelse mod virussen er vaccination og iværksætte tiltag, der holder smitten på et minimum.

Symptomer på sygdomme kan være høj feber, nedsat eller ringe appetit, klart til blodigt næseflåd og kramper. Konsekvensen er desværre, at mange kaniner dør. For at forsøge at undgå udbredelsen af smitte er der oprettet karantænezoner flere steder i Danmark, og indenfor disse må der ikke være kontakt mellem kaniner i 40 dage.

Læs mere hos Dansk Kaninavlerforening.

HVAD GØR VI FOR AT UNDGÅ SYGDOMMEN?

Når der ankommer kaniner til Dyrenes Beskyttelses internater, vil de komme i isolation i mindst 72 timer. Personale, der håndterer kaniner i isolation, kommer ikke i andre områder med kaniner på internaterne.

Der er ikke tidligere blevet vaccineret mod denne virus, men internaterne begynder nu at vaccinere alle deres kaniner. Fremadrettet bliver kaniner vaccineret, mens de er i isolation.

RHDV smitter ikke mennesker, harer eller andre dyr. Men mennesker kan være smittebærer af virussen. Det kan insekter osv. også. Derfor er det nødvendigt at vaccinere for at undgå virussen.

Internaterne sætter ny ankomne kaniner i isolation i tre dage, fordi sygdommen kan bryde ud i løbet af de tre dage. Andre kaniner bør ikke udsættes for eventuel smitte, selvom de er vaccineret. Derfor bliver isolationskaniner håndteret af personale, der ikke håndterer andre kaniner, men må godt håndtere andre dyr.

JEG HAR KANIN DERHJEMME – HVAD GØR JEG?

Hvis du er kaninejer, skal du undlade at have kontakt med andre kaniner. Og så skal du sørge for, at din kanin er vaccineret i forhold til dyrlægens anbefalinger. Der er to scenarier for en kaninejer

  • Undgå al kontakt med andre kaniner og lad ikke andre mennesker komme i nærheden af dine kaniner, mens udbruddet står på.
  • Tag din kanin til dyrlæge og få den vaccineret mod kaningulsot type 2. Det er den bedste måde at beskytte din kanin på. Følg dyrlægens anvisninger om vaccinationen.