Den afkræftede bæver havde forvildet sig ind i en børnehave. Foto: Privat
Den afkræftede bæver havde forvildet sig ind i en børnehave. Foto: Privat

Sensationel bæver i børnehave satte dyreredder på overarbejde

Kredsformand i Dyrenes Beskyttelse, Mette Strack Christiansen, kom i den grad på arbejde, da hun lørdag aften rykkede ud til en bæver i en børnehave.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Som dyreredder hos Dyrenes Beskyttelse er man vant til at rykke ud til mange forskellige slags dyr i nød. Derfor vakte en bæver ikke i første omgang opsigt, da kredsformand Mette Strack Christiansen blev kaldt ud til den store gnaver, der havde fundet vej til en børnehave i Nykøbing Falster, hvor nogle opmærksomme børn havde set den og ringet 1812. 

Det skulle dog vise sig at blive en langt mere speciel omgang at få hjulpet bæveren, der lå og var ganske afkræftet, da Mette nåede frem. 

- Det gik egentlig ganske nemt med at få den indfanget, men da jeg efterfølgende skal finde ud af, hvor det vil være mest egnet for en bæver at blive sat ud, så var det ikke længere så lige til, forklarer Mette Strack Christiansen. 

Man må nemlig ikke bare sætte en bæver ud i det fri, som ellers vil være den normale procedure for vilde dyr. Samtidigt må man ikke fragte bævere over vand af frygt for smittefare, og dermed var Mette pludselig strandet på Falster med bæveren. 

- Jeg går i gang med at kontakte alt og alle for at finde en løsning til den her bæver. Til sidst får jeg fat i Miljøstyrelsen, der heldigvis kan hjælpe og sørger for, at der bliver lavet et midlertidigt område til den i Knuthenborg, siger Mette Strack Christiansen. 

  • Uddøde i Danmark for 2.500 år siden, men blev genudsat i 1999 som naturgenopretter, da den skaber bedre vilkår for truede plante- og dyrearter. I Klosterheden har den for eksempel været medvirkende til, at der nu er fire flagemusearter frem for én, som der var tidligere. 
  • Det vurderes, at der er mellem 270 og 315 bævere i Danmark.
  • Betragtes som en økologisk nøgleart, hvilket betyder, at dens levemåde er med til at skabe levesteder for andre organismer. Dens dæmninger er blandt andet med til at skabe skjulesteder for fisk, insekter og andre byttedyr for fisk. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Siden da er bæveren blevet fragtet til Aqua Akvarium & Dyrepark i Silkeborg, hvor det er blevet klarlagt, at den er vild, samt at den er sund og rask, så den atter kan blive udsat i naturen. 

Derudover vil det blive undersøgt, hvor den stammer fra. I Danmark hører bæveren nemlig til i Jylland og Nordsjælland, og det virker usandsynligt, at den skulle have transporteret sig hele vejen derfra og til Falster. Derfor er forklaringen sandsynligvis en anden.

- I Tyskland findes der vilde bævere, og det er ikke fuldstændig usandsynligt, at den her bæver har været på en svømmetur over til Falster, hvilket også kan forklare, hvorfor den var træt og afkræftet, siger Peter Gravlund Nielsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse. 

Det vil dog stadig være en sensationel bedrift af bæveren, da det ifølge Miljøstyrelsen vil være første gang i 2.500 år, at en bæver er indvandret naturligt til Danmark.