Mink i bur
Foto: Mia Krongaard

Slut med mink: Dyrenes Beskyttelse sender opråb til politikerne

Dyrenes Beskyttelse går i fælles front med Anima og WAP for at gøre de danske politikere opmærksomme på det indlysende: Minkproduktion skal være fortid i Danmark. De tre organisationer leverer derfor hårdtslående argumenter til politikerne for, at tiden er løbet fra minkproduktion

Skrevet af:
Marie Hougaard

Tre af Danmarks førende dyrevelfærdsorganisationer er gået sammen i et fælles opråb til de danske politikere. Organisationerne er bekymrede for, at en forældet produktionsform igen kan blive virkelighed, hvis der ikke indføres et permanent forbud mod minkproduktionen i Danmark.

I 2020 betød en udbredt forekomst af COVID-19 på danske minkfarme, at produktionen blev lukket ned. 17 millioner mink, hvoraf størstedelen alligevel skulle være aflivet og brugt som pels, blev gasset og destrueret under stor bevågenhed fra dansk og international presse. Folketinget vedtog efterfølgende et midlertidigt forbud mod at holde mink i Danmark i første omgang til 2022, og siden hen med forlængelse til 2023.

Vigtige skyts til politisk debat

Det midlertidige forbud mod at holde mink i Danmark skal debatteres politisk igen i den nærmeste fremtid. Dyrenes Beskyttelse, Anima og WAP vil sikre sig, at det sker på et oplyst grundlag, så de danske politikere har de bedste faglige kort på hånden i den politiske proces.

De tre organisationer sender derfor et udførligt informationsmateriale, der nøje gennemgår de dyrevelfærdsmæssige, økonomiske, sundhedsmæssige og miljø- samt klimamæssige argumenter for, hvorfor minkforbuddet skal gøres permanent, til danske politikere.

- Det er essentielt, at politikerne sidder med valide fakta og et samlet billede af konsekvenserne af minkproduktion, når de skal i gang med udvalgsarbejdet og den politiske proces i forbindelse med minkforbuddet. Vi ansporer naturligvis politikerne til, at de sætter sig ind i samtlige aspekter ved minkproduktion i Danmark, det værende sig både dyrevelfærd, økonomi, sundhed og miljømæssige konsekvenser. Vi er derfor gået sammen i et stærkt hold, der leverer skarpe veldokumenterede argumenter for, hvorfor minkforbuddet skal gøres permanent, siger Britta Riis direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Informationsmaterialet er underbygget af videnskabelige rapporter, undersøgelser og konklusioner, og er derfor oplagt til at finde valide fakta og viden om minkproduktionen i Danmark.

Udover informationsmaterialet sender Dyrenes Beskyttelse, WAP og Anima ligeledes et følgebrev, der opsummerer de vigtigste pointer for, hvorfor et permanent forbud er den rette løsning.

 

Læs følgebrevet til politikerne her

Læs fakta-ark om konsekvenserne ved minkavl her

Kend din mink

  • Mink kan kendes fra ilder, der også bliver kaldt fritte, og mår på, at ansigtet er helt mørkt fraregnet et hvidt felt under hagen.
  • Ilderen har et næsten hvidt ansigt med større eller mindre mørke 'briller'. Måren har lyst bryst, hvor både ilder og mink har mørkt bryst.
  • Oprindelse: Nordamerika
  • Vægt: 0,75-1,5 kilo
  • Længde: 43-68 centimeter, inklusive hale
  • Invasiv art