Artikel, 5. september 2022

Stor redningsaktion: Buk fanget i hul på byggeplads

På en byggeplads i Århus faldt en buk ned i et hul, og havde ikke selv nogen chance for at komme op igen. Heldigvis blev bukken opdaget af en medarbejder på pladsen, der straks ringede til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for at få hjælp.

Image of Stine Fredberg
Stine Fredberg,
Studentermedhjælper
Del artiklen på:
Buk på byggeplads

Hen over sommeren blev en stor redningsaktion udført på en byggeplads i Århus. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtag et opkald, der krævede en redningsindsats ud over det sædvanlige. 

En buk var faldet i et hul, og havde ikke nogen mulighed for selv at komme op igen. Der var ingen, der vidste, hvor længe den lille buk havde været i hullet, og det var derfor vigtigt at få den op, så hurtigt som muligt.

Når et dyr vil fortælle dig noget

Heldigvis var Jesper på arbejde på byggepladsen, og var i gang med sit sædvanlige arbejde, da han undrede sig over en krages adfærd. Kragen sad helt stille, mens den havde øjnene stift rettet ned mod ét af hullerne på byggepladsen.

Det vakte Jespers opmærksomhed, og han besluttede sig for at undersøge, hvad kragen kiggede efter. Det viste sig at være en buk, der gik rundt nede i hullet, og fordi det var så dybt, havde det ingen chancer for at komme op igen uden hjælp.

Derfor ringede Jesper 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, og straks kørte to af vores frivillige kredsformænd mod byggepladsen for at hjælpe den stakkels buk.

En svær redningsaktion

Ved ankomst kunne kredsformændene se, at bukken var både stresset og udmattet. Men det var ikke nogen nem opgave at få bukken op af det dybe hul, og samtidigt var det naturligvis vigtigt, at sikkerheden var i top for både bukken og alle involverede i redningsopgaven.

På byggepladsen gik der ikke længe før bukken kollapsede af udmattelse, så hurtigt blev der lagt en plan for, hvordan bukken skulle reddes op af hullet. 

Redningsindsatsen foregik ved, at der blev kastet en presenning ned over bukken, så Jesper og en kollega kunne kravle ned i hullet for stille og roligt at binde bukkens ben sammen og lægge den på presenningen. Herefter kunne en tredje kollega forsigtigt hæve bukken op af hullet med en kran. 

Hjemvendt i naturen

Tilbage på landjorden igen blev bukken tjekket af de to frivillige kredsformænd. Den var meget dehydreret, men ellers uskadt trods den voldsomme oplevelse. Bukken blev tilbudt vand, som den drak af. Derefter rejste den sig, og løb roligt mod en nærliggende skov, hvor den igen kunne vende tilbage til sit hjem i naturen.