vær parat til dit nye kæledyr

Tænk før du handler

Kæledyr. Familiedyr. Husdyr. Dyr. Uanset hvad de kaldes, så kommer de med et ansvar, som den kommende ejer bør være fuldt ud bevidst om og klar til at varetage.

Skrevet af:
Katherina Petersen

Et kæledyr er ikke noget, der skal tages let på. Hvis det skal blive en lykkelig oplevelse for alle parter, er det utroligt vigtigt at gøre sig helt klart, hvad det ønskede dyr kræver i forhold til eksempelvis plads, tid og økonomi. 

Her guider Dyrenes Beskyttelses chefkonsulent for familiedyr, Jens Jokumsen, dig igennem 10 vigtige overvejelser, du skal gøre, inden du bringer dyret med hjem.

PLADS

Uanset om du bor i hus eller lejlighed, og uanset om du vil holde hund, kat, leguan eller mus, skal du sætte dig grundigt ind i det pågældende dyrs pladskrav. For reptiler kan der fx være overraskelser, da de ofte kræver mere plads, end deres aktivitetsniveau lægger op til. Omvendt kan en stor hund også blive lykkelig i en lejlighed, hvis den aktiveres korrekt.

AKTIVITET

Hvor meget motion kræver dyret - og hvad kræver det af dig i forhold til din tid i øvrigt? En hund kan fx ikke være alene et helt døgn og skal luftes mindst to gange om dagen - nogle racer kræver endda mere - mens en hamster er aktiv om natten. Sæt dig også grundigt ind i dyrets behov for aktivering af dets naturlige adfærd.

ØKONOMI

Det er ikke billigt at holde kæledyr. Det er heller ikke nødvendigvis dyrt, men økonomien skal tages i betragtning, når valget af dyr skal træffes. Fx koster en kat det første år mellem 6.600 kr. og 7.950 kr. i grundudstyr, vaccinationer og foder, mens et 10-årigt hundeliv for en mellemstor hund i gennemsnit koster 120-160.000 kr.

DYRLÆGE

Ligesom du ved, hvor din læge holder til, er det også vigtigt at vide, hvor din dyrlæge bor. Hvis uheldet er ude, er det vigtigt at minimere den tid, dit kæledyr risikerer at lide, så lav en beredskabsplan, så du ikke først skal finde ud af, hvor der er en dyrlæge, når det er for sent.

PASNING

Hvis du har et kæledyr, så har du et kæledyr 365 dage om året. Det betyder også, at du skal have pasningsaftaler på plads, hvis du skal på weekendtur eller ferie. Alliér dig med venner eller familie, og undersøg hvilke dyrepensionater eller andre pasningsordninger der er i dit lokalområde.

TID

Har du tid til det ønskede dyr? En hund kræver halvanden time af dig to gange om dagen. Fuglen og kaninen skal have gjort rent to-tre gange om ugen, mens akvariet skal renses og have skiftet vand 2-4 gange om måneden. Oveni kommer så de forskellige dyrs forskellige behov for kontakt og aktivering i øvrigt.

ANSVAR

Det kan godt være, det er børnene, der får kæledyret, men det er altid forældrenes ansvar, at det bliver passet ordentligt. Sørg for at være sammen om dyret og sørg for at have fordelt opgaverne med fx rengøring af bur eller luftning, så der ikke skal snakkes om det hver gang.

STØJ

Her kan det være en smule svært, da dyr ligesom mennesker kan vise sig at være ekstra sensitive. Men sæt dig ind i dyrets tilpasningsevne og vær derudover helt overordnet opmærksom på de omgivelser, dyret udsættes for.

LEVEALDER

Vær optaget af, hvor længe det dyr, der overvejes, kan leve. Marsvin bliver 4-8 år, en normal hunds levealder er typisk 8-15 år afhængig af racen, og en kanin kan blive op til 12 år gammel. Husk: Dyrene flytter ikke hjemmefra - de er dine hele deres liv.

ALTERNATIVER

Overvej, om der måske er alternativer, der kan stille lysten til dyr. Det gælder især for børn, at de kan blive hundeluftere, besøge venner med dyr eller besøge byggelegepladser eller lignende, hvor der er dyr. I kan som familie også blive plejefamilie for et internat, hvor I fx kan passe et kuld killinger, indtil de er klar til at komme videre. På den måde får I dyr i hjemmet, samtidig med at I hjælper.

… OG TIL SIDST ET LILLE BONUSRÅD:

Når trangen til at anskaffe et kæledyr melder sig, så træk vejret og brug en måned eller to på at overveje købet. Måske var det bare en fiks idé, og det skal dyret ikke lide under.