Britta Riis

Ti års kamp for bedre dyrevelfærd

I september måned kunne Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis, fejre sine første ti år som frontkvinde for foreningen. Som direktør har hun oplevet en rivende udvikling i foreningens arbejde det sidste årti, men målet er stadig det samme som fra dag ét: at få dyrevelfærd på endnu flere danskeres dagsorden.

Skrevet af:
Mikkel Dohn

Britta Riis’ rødder er dybt forankrede i den nordjyske muld. Når hun i dag reflekterer over, hvordan hun havnede i direktørstolen hos Dyrenes Beskyttelse, har hun derfor også let ved at pege på sin barndom som en væsentlig del af forklaringen. Britta voksede op på et fritidslandbrug i landsbyen Jerup, og her udviklede hun hurtigt et ganske særligt forhold til dyrene og naturen omkring sig.

– Jeg kan tydeligt huske, hvordan jeg som barn lå på marken, mens vores herefordkøer tyggede drøv, og fuglene fløj forbi oppe på himlen. Jeg følte, at jeg havde et meget harmonisk forhold til dyrene og til naturen, fortæller hun.  

Som direktør for Dyrenes Beskyttelse har hun de sidste ti år kæmpet en brav kamp for at få dyrevelfærd fasttømret i danskernes bevidsthed, og hun mærker tydeligt, hvordan forbrugerne har fået et stigende fokus på dyrenes ve og vel. 

– Supermarkederne er blevet langt mere opmærksomme på dyrevelfærd, fordi forbrugerne kræver det. For ti år siden fandt man kun vores mærke ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’ på frilandsgrise og -kvæg. I dag er mærket blevet udvidet til at omfatte alt fra slagtekyllinger og mejeriprodukter til meget snævre produktioner som bison og senest nonfoodprodukter som dyner og hovedpuder, fortæller hun. 

Dyrevelfærd til debat

I de seneste år er dyrevelfærd blevet et stort offentligt samtaleemne. Her peger Britta blandt andet på udfasningen af buræg i detailhandlen som en af de vigtigste sejre, der er opnået i hendes direktørtid. Samtidig fremhæver hun, hvordan Dyrenes Beskyttelses altid vægter fagligheden højest i en til tider skinger debat. 

– Vi insisterer på dyrevelfærd som en faglighed. I vores kampagner oplyser vi meget konkret forbrugerne om, hvordan landbrugsdyrene behandles, så folk kan træffe valg om deres indkøb på et oplyst grundlag, siger hun. 

Den kurs har Britta Riis tænkt sig at fastholde i fremtiden, hvor dyrevelfærd ganske givet vil blive et endnu varmere politisk emne. Derfor mener Britta, at det er vigtigt, at foreningen fortsætter sin udvikling, så Dyrenes Beskyttelse også fremover kan stå tydeligt frem i debatten. 

– Vores fundament er i de sidste ti år blevet stærkere, og det skal vi bygge videre på. Vi er i gang med en strategiproces, der sætter en retning for de næste ti år, hvor vi blandt andet skal blande os i klimadebatten, sætte fokus på tabet af biodiversitet og igangsætte flere internationale projekter. Det bliver en spændende rejse, som jeg glæder mig meget til at være med til at påvirke de kommende år sammen med hele foreningen og vores medlemmer, siger hun. 

Fakta om Britta Riis

  • Britta Johanna Riis
  • Bor i Gentofte med sin mand Gert Olsen og deres søn, Nicolai
  • Født 28. maj 1963 i Aalborg.
  • Uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 1994
  • Tidligere sportschef og generalsekretær i Dansk Rideforbund og konsulent i Team Danmark
  • Direktør i Dyrenes Beskyttelse siden 2009
  • Præsident for Eurogroup for Animals siden 2016 
  • Del artiklen på: