Dan Lund Poulsen

Ung landmand vil have udendørs griseliv

Ung og udendørs: Dan Lund Poulsen har overtaget slægtsgården og viderefører produktionen af grise under åben himmel. Han er del af den nye generation af landmænd, der vil være udenfor – med grisene.

Skrevet af:
Johanne Gabel

”Hvis jeg skal have grise, så skal det være udenfor,” siger svineproducent Dan Lund Poulsen. Sammen med sin far var han med til at lukke grisene ud på markerne i starten af 1990’erne, da gårdens produktion blev ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’.

Ung og udendørs

”Jeg var med til at lukke grisene ud, i første omgang i haven,” husker 39-årige Dan Lund Poulsen, som er født ind i livet som landmand på slægtsgården, hvor han er tredje generation. Han overtog gården fra sine forældre i januar 2022 og blev dermed også del af den ny generation af producenter, som vælger at videreføre det udendørs liv med grisene i Friland med Dyrenes Beskyttelses mærke på produkterne.

”Jeg har prøvet at arbejde med grise indenfor i løbet af min uddannelse, og der glemmer man måske lidt, hvem man laver det til. Man vinker jo bare farvel til grisen uden at tænke så meget over, hvem der spiser kødet. Her i Friland er vi ofte værtsbønder, og der kommer kokke ud og besøger os. Så vi er meget tættere på dem, som bruger det kød, vi laver. Den dimension er sjov,” siger Dan Lund Poulsen.

Farfars løsning

Generationsskiftet på gården blev lavet med udgangspunkt i budgetter fra ganske gode år.

”Budgetterne i sommer så gode ud, men siden er det jo gået den gale vej med priserne på foder og strøm, altimens prisen på grisen ikke har flyttet sig tilsvarende,” siger Dan Lund Poulsen.

Udover at understrege at grisenes friluftsliv jo kun kan lade sig gøre så længe, at der er nogen i den anden ende, som vælger at spise de grise, der har haft adgang til det fri, så overvejer han i sin ende løsninger, der griber tilbage i familiehistorien.

”Vi skal måske være mere selvforsynende. Det husker jeg, at min farfar altid sagde. Det kan godt være, at vi i stedet for at købe korn fra Ukraine og Rusland og soja fra Argentina, skal have det hele på markerne herude. Så kan vi på den måde selv slå krølle på halen på grisen og sende den afsted.”

Dan Lund Poulsen er sammen med sin kæreste og tre børn flyttet ind i hovedhuset på familiens ene ejendom, hvor bedsteforældrene i sin tid boede. Hans mor og far bor på gårdens anden ejendom. Han driver fortsat gården sammen med sin far. Det har de gjort gennem alle årene.

”I dag er det bare mig, der lønner min far frem for omvendt, som det var tidligere.”

Produktionen hos Dan Lund Poulsen

På gården er der 180 søer, som giver cirka 3.000 slagtegrise til Friland og 1.000 grise på 30 kilo til en gårdbutik. Produktionen er 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse.'