Svane på parkeringsplads

Ungsvane med startproblemer

En ungsvane fik problemer, da den var landet på en parkeringsplads i Nordjylland, der var så lille og klemt, at svanen ikke kunne lette derfra igen. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 blev underrettet og svanen blev hjulpet hen til et sted med mere plads, hvor den igen kunne lette vingerne.

Skrevet af:
Stine Fredberg

På en parkeringsplads ved Tystrup i Nordjylland var det pludseligt en svane, der optog en af pladserne. Svanen havde regnet forkert og var derfor landet på en parkeringsplads, der var så lille og klemt, at den ikke havde plads nok til at lette igen.

- Svaner har brug for en meget lang startbane, ofte 50-100 meter, for at kunne lette igen. Det er især de helt unge svaner, som kommer i problemer her, da de er uerfarne og derfor kommer til at nødlande steder, hvor de ikke kan komme fra igen, siger Peter Gravlund Nielsen, projektleder og biolog ved Dyrenes Beskyttelse. 

Hjælpen er på vej

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral blev underrettet med et opkald til 1812, hvorefter to frivillige kredsformænd tog afsted for at komme svanen til undsætning.

Den unge svane var ikke begejstret for indblandingen, men udviste både aggression og hvæste, da den skulle lokkes ud fra parkeringspladsen.

- Det er ganske naturligt, at svanen bliver sur, så snart vi begynder at blande os, men alternativet er værre i de her situationer. Svanen var aldrig selv kommet væk fra parkeringspladsen, og derfor træder vi til og hjælper. Vi gør selvfølgelig det bedste vi kan for at forstyrre den så lidt som muligt, mens vi hjælper den hen til et sted, hvor der er mere plads, siger Peter Gravlund Nielsen.

Fri til at flyve igen 

Det lykkedes at få guidet svanen væk fra den klemte parkeringsplads og hen til et sted med mere plads, så den igen kunne lette vingerne og flyve ud i naturen.

- Ungsvaner skal betragtes som nybegyndere. De er endnu ikke så rutineret i at flyve, så ofte sker det, at de kolliderer med ting og derfor nødlander på steder, hvor de ikke kan komme fra igen, afslutter Peter Gravlund Nielsen.

Ser du en ungsvane i din have eller på en trafikeret vej, skal du ringe 1812 og få vejledning til at hjælpe svanen på rette kurs igen.
 

FÅ HJÆLPEN FREM TIL VILDE DYR I NØD

Hver dag kommer vilde dyr fra den danske natur i nød. Sidste år rykkede Dyrenes Beskyttelses landsdækkende dyreambulancer og frivillige ud til over 17.000 sager om nødstedte, vilde dyr fra den danske natur.

FÅ HJÆLPEN FREM