Skældyr

Verdens mest illegalt handlede pattedyr

Det særegne skældyr er ifølge FN det mest illegalt handlede pattedyr. Skældyret bliver jaget på grund af dets kød og skæl, der i nogle lande siges at have helbredende effekter.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Brugt i traditionel medicin

Kødet fra skældyrene betragtes som en delikatesse, men det er skællene, som har den højeste værdi, da de bruges i traditionel asiatisk medicin. Som regel tørres skællene og knuses til pulver, der laves til piller.

Det siges, at skællene kan helbrede alt fra manglede mælkeproduktion til gigt, men faktisk er de lavet af det samme som vores hår og negle, nemlig keratin.

Siden 2017 har det været ulovligt at handle med skældyr, men jagten på skældyret er langt fra indstillet. Tværtimod bliver skældyrene jaget og slået ihjel for deres kød og skæl, der i nogle lande siges at have helbredende effekter mod blandt andet dårligt blodomløb, mælkeproduktion og barnløshed. 

Alene fra 2014-2018 blev der beslaglagt 370.000 skældyr. En politiaktion i 2019 afslørede 25 tons skæl, hvilket svarer til 50.000 døde skældyr. De 25 tons skæl havde en værdi på det sorte marked på godt 40 millioner kroner. Det oplyser et kapitel i en rapport fra FNs Agentur for Narkotika og Kriminalitet, UNODC. Skældyrene bliver altså handlet i stor stil af kriminelle på det sorte marked.

”Det er essentielt at standse handlen med skældyr og vilde dyr, ikke kun for at støtte biodiversitet og leve op til FNs verdensmål, men også for at undgå fremtidige sundhedsmæssige risici”, skriver FN i rapporten.

Skældyrene bliver jaget i Afrika og Asien, hvor de også stammer fra. I nogle lande, blandt andet Vietnam og Kina, mener man nemlig, at skældyrenes kød og skæl kan have gavnlige effekter. Disse to lande er desuden de lande, der forbruger flest skældyr.

"Det er dybt tragisk, at et fantastisk dyr som skældyret jages og er tæt på udryddelse pga. dets skæl, der ingen påvist medicinsk virkning har.", siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne-Sofie Meilvang.

Frygtelig dyrevelfærd    

Det er ikke blot risikoen for at udrydde skældyrene i naturen, der er bekymrende. Der er også en række dybt alvorlige dyrevelfærdsproblematikker forbundet med den ulovlige handel med skældyr.

Skældyrene er, på trods af deres hårde skællede ydre, et dyr som nemt stresses og udvikler mavesår og lungebetændelse. Når de indfanges og transporteres, foregår det på måder, der er stærkt problematiske  for deres velfærd og helbred.

Foto: Jo-Anne McArthur

Skældyrene fanges ofte i snarefælder, hvilket nemt giver dem store sår. Når de transporteres, foregår det i små nylonnet, hvor de ikke kan bevæge sig. Her ligger de sammenrullet i nogle gange over en uge, dækket af deres egen urin og fæces og uden adgang til vand eller føde. Nogle gange tvangsfodres de med kalksten for at forøge deres vægt ved salg.

Er skældyret heldigt at blive reddet fra smuglerne, vil det ofte tage måneder med intens pleje og dyrlægebehandling at rehabilitere det. Desværre kommer mange af dem sig aldrig over de sår og skader, de er blevet påført under indfangningen og transporten, og dør, inden de kan blive genudsat i naturen

En hårdhudet type

Der findes otte arter af skældyr, og de lever alle sammen i Afrika eller Asien. På for- og bagben sidder der kraftige kløer, som skældyret bruger til at grave blandt andet termitboer ud for de termitter, det ynder at spise.  Ligesom myreslugeren har skældyret en lang tunge, som det bruger til at fange både myrer og termitter med.

Foto: Masteraah

Skældyrets kendetegn, de kraftige skel, dækker hele dyret undertagen bugen. Skællene er af horn, de vokser ud fra huden ligesom hår og bliver jævnligt udskiftet.  Når skældyret bliver truet, ruller det sig sammen som en kugle, så skællene dækker kroppen som et panser.

Skældyrene bor alene eller i par, og når ungen er lille, rider den på halen af moren.

Alle otte arter er truede og FN pointerer i rapporten, at man ikke ved, hvor mange skældyr, der er tilbage i Afrika.