Dyreredder i Dyrenes Beskyttelse på opgave
Foto: Johanne Gabel

Fugleforelsket

En allike i en fiskesnøre, en forslugen svane, et egern i et toilet. Dyreredder Sirius er i felten for dyr i hele hovedstadsregionen, er blevet forelsket i fugle og er startet på en ny uddannelse … i dyr.

Skrevet af:
Johanne Gabel

På vej ud til opgaven

... ringer Sirius til de mennesker, der har ringet til 1812 om dyret, for at give dem besked om, at dyreambulancen er på vej. Ude på stedet bruger han oftest det meste af tiden på at lytte til henvenderen og forklare, hvad der er det bedste for dyret i den givne situation.

Alliken hang med hovedet nedad fra en gren i træet. Benet var viklet ind i fiskesnøre, som havde sat sig fast i en gren i det træ, som fuglen havde forsøgt at flyve op i.

– Den hang så højt oppe, at vores udstyr ikke kunne nå op til hverken den eller grenen, som snøren var viklet rundt om, fortæller Sirius Hüche Mortensen om en af de mere udfordrende sager, han har været ude på som frivillig dyreredder for Dyrenes Beskyttelse.

– Vi havde et innovativt øjeblik, fortsætter han om den makker, som han var af sted med på opgaven, og remser op à la Olsen-banden:

– Vi skulle bruge gaffatape, reb, en stang …

Det lykkedes at forlænge teleskopgrensaksen tilstrækkeligt til at klippe grenen over og gelejde fuglen ned i god behold.

– Den var ret sur på os lige der. Men den havde ingen skader overhovedet. Så da vi havde kigget den efter, og den var faldet lidt til ro i den kasse, vi havde med til den, kunne vi sætte den fri med det samme.

Fuglevending

Alliken er bare en af de mange sager med fugle, som Sirius har været ude på med dyreambulancen i hovedstadsområdet.

– Det er duer, svaner, kragefugle, lappedykkere, ænder, rørhøner, siger Sirius Hüche Mortensen, der startede som frivillig på Roskilde Internat for fire år siden og hurtigt fik lyst til at søge ind som dyreredder.

Han sendte en ansøgning via hjemmesiden, kom på introkursus og var snart af sted på sin første vagt sammen med en erfaren dyreredder. Han var 23 år, netop færdiguddannet som skiltetekniker og havde tiden til at gå ind i opgaverne.

– På introkurset fik vi at vide, at der var mange fuglesager, og jeg tænkte, at det måske ikke var det mest interessante. Men det er der vendt helt op og ned på siden. Arbejdet har åbnet mine øjne for fuglene, og jeg har fået en kæmpe kærlighed til dem, siger Sirius, der har kørt som frivillig dyreredder i København i tre år og ofte har nye frivillige dyrereddere med ude som føl.

Stærkt inspireret af sit frivillige arbejde er Sirius nu startet på at studere veterinærmedicin og er på udkig efter et studenterjob i en dyrlægepraksis – uden at det skal afholde ham fra at fortsætte med at køre ud med Dyrenes Beskyttelses dyreambulance.

En skade er fundet lidt forkommen i et villakvarter i Gentofte. Sirius undersøger rutineret og roligt skaden, blandt andet ser han fjerdragten igennem, kigger i næbbet, undersøger, om der er brud på vingerne, og tjekker griberefleksen. Skaden kommer i vildtpleje i håbet om, at den kan komme sig hurtigt og genudsættes.
En skade er fundet lidt forkommen i et villakvarter i Gentofte. Sirius undersøger rutineret og roligt skaden, blandt andet ser han fjerdragten igennem, kigger i næbbet, undersøger, om der er brud på vingerne, og tjekker griberefleksen. Skaden kommer i vildtpleje i håbet om, at den kan komme sig hurtigt og genudsættes.

Frivillig dyreredder

Dyrenes Beskyttelse har i alt 30 dyrereddere, som kører ud med dyreambulancerne i hele Storkøbenhavn. Dyreredderne er knyttet til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 og bemander så vidt muligt dyreambulancen alle dage mellem 9 og 21.