Marie

Det lange seje træk: Sådan hjælpes en svigtet hund tilbage til et godt hundeliv

Ud af de 19 hunde, der kom fra en stor dyreværnssag i Jylland, var der 10 voksne hunde, som alle kom med uhensigtsmæssig adfærd og meget lidt tillid til mennesker. Hunde som disse, kræver et stort arbejde, før de kan få en ny familie.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

De voksne hunde i den store dyreværnssag, var i en meget dårlig mental tilstand, da de ankom til henholdsvis Brande og Nordjyllands Internat. De fleste af hundene havde aldrig haft hverken snor eller halsbånd på, og det meste af tiden havde de gået i en stor flok, alene i huset eller i en lukket gård.

Allerede da internatmedarbejderne ankom til stedet, hvor de skulle hente hundene, stod det klar at det blev en lang proces, hvor de voksne hunde skulle lære at fungere i et almindeligt hjem og stole på mennesker.

De første tillidsøvelser

De første par dage handlede det udelukkende om at skabe kontakt. Det foregik langsomt med hver enkelt hund, i deres egen boks og noget rigtig lækkert foder. På skift sad Karina Fisker, internatleder i Nordjylland, inde i hver boks og tilbød hundene godbidder og lækkerier for at få dem til at søge hende.

- Da vi ankom til stedet, krøb alle hundene langs væggene bare ved synet af os. De har sandsynligvis ikke set andre mennesker end deres gamle ejer og de har heller ikke oplevet nogen af de ting, som hunde normalt oplever i deres opvækst. Disse hunde er startet fuldstændig forfra, fortæller Karina Fisker.

I begyndelse var det svært at skabe kontakt, men efter nogle dage lykkedes det med de fleste, at få dem til at spise af hånden. Når hundene turde spise fra hånden, var næste skridt at kunne nusse dem i hovedet og herefter begynde og give dem halsbånd og seler på, så de kunne komme ud i løbegården.

Søgte støtte i hinanden

Der var meget forskel på hvordan hundenes mentale tilstand var da de ankom. Hunden Martin var den af de voksne hunde, som var mest modig og tryg da de ankom til Nordjyllands Internat.

- Martin har fungeret som støtte for de andre voksne hunde helt fra starten. Hver gang vi har haft et gennembrud med en hund og den er blevet klar til at komme med udenfor har vi haft Martin med i løbegården, som støtte for de andre, hvilket har været en stor hjælp, fortæller Karina Fisker.

De fleste af de voksne hunde har allerede gjort fremskridt. De kan nu alle sammen få snor på, og komme med udenfor i løbegården. De næste par uger håber internaterne at hunde gør yderligere fremskridt så de kan begynde og søge deres nye hjem

- Når alle hundene kan komme i løbegård sammen, begynder vi at tage dem med ud på tur på området omkring internatet. Først i grupper og derefter enkeltvis når de er klar til det. Det samme sker med løbegården hvor vi begynder at tage dem med ud en ad gangen, og træner kontakt øvelser og tillid. Derudover skal de også løbende vænnes til håndtering som børste og bad, da de aldrig har prøvet noget lignende og det bliver derfor en proces i sig selv, afslutter Karine Fisker.

Så snart hundene er trygge i omgivelserne på internatet, vil de langsomt blive præsenteret for nye miljøer. Det kan være gåtur i skov, strand eller by og her kommer særligt de frivillige i spil som tager hundene med på tur.

Uanset hvor meget internatet gør for hundene, vil der ligge et arbejde hos ny ejer i at hjælpe hunden til at fungere i et hjem. Det vil være alt fra renlighed, alene hjemme, og alle de lyde der er i et almindeligt hjem, som de ikke har været vant til.

HUNDENE HAR BRUG FOR DIG

 Der venter internatpersonale et stort arbejde i at genvinde hundenes tillid og gøre dem klar til at verden udenfor igen. Takket være din støtte, kan vi i fællesskab hjælpe hundene tilbage til en normal hverdag og give dem det liv, de fortjener. Du kan støtte med valgfrit beløb her eller sende en SMS: