Strandhund

1. oktober må vandhunden være løs på stranden

Fra den 1. oktober må hunde igen gå uden snor på de danske strande. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til, at man kun slipper hunden løs, hvis man har fuld kontrol over den.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I vinterhalvåret mellem oktober og marts må danskerne slippe deres hunde løs på de fleste danske strande, hvilket kan være til stor glæde for hunden. Det er dog vigtigt, at hunden er trænet til at komme, når ejeren kalder på den.

- Stranden er et populært sted at give sin hund nye oplevelser og masser af motion. Det er dog vigtigt at have fuld kontrol over hunden, da en løs og ukontrolleret hund stresser de vilde dyr langs kysten og kan også skræmme andre strandgæster. Derudover skal man altid samle op efter sin hund, og smide posen i en skraldespand, så plastikken ikke ender i naturen, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Tjek din lokale strand, før du slipper hunden løs

Naturstyrelsens retningslinjer siger, at hunden som udgangspunkt skal være i snor, da der mange steder i Danmark også tages hensyn til andre arter. Hunde kan stresse det vilde dyreliv eller i værste fald jage det væk fra dets territorie. Der er derfor stadig kyster, efter 1. oktober, hvor reglen om, at hunde må løbe fri, ikke gælder. Derfor skal man holde øje med den lokale skiltning omkring løse hunde på sin strand.

Naturstyrelsen har mere end 250 etablerede hundeskove rundt omkring i Danmark. I hundeskovene må hunde altid løbe uden snor, men de specifikke regler for skovene er fastsat af grundejeren. Tjek derfor altid den lokale skiltning ved både strande og hundeskove, inden den firbenede ven slippes løs.

- Selvom man lufter sin hund i en hundeskov, så bør man altid kun slippe sin hund løs, hvis man har fuld kontrol over den. Hunden må hverken skræmme eller skade skovens øvrige dyr og gæster, siger Jens Jokumsen.  

For en komplet oversigt over hundeskove, kan man hente app’en ”Hundeskove”, som samler alle i Danmark.

Med hunden på stranden

I sommerhalvåret, fra april til og med september, skal hunde være i snor på stranden. I vinterhalvåret, fra oktober til og med marts, må hunde derimod være løs på stranden, men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade.

På en række strande er det dog helt forbudt at medtage hunde – læs derfor altid den lokale skiltning.

Læs mere om reglerne for hunde i naturen på Naturstyrelsens hjemmeside.

Kilde: Naturstyrelsen