kanin i bur

10 myter om kaniner

Hvor meget ved du egentligt om kaniner? I denne artikel ser vi nærmere på 10 udbredte myter om det lille pelsdyr, så der kan rettes op på misforståelserne, og flere kaniner kan sikres et godt kaninliv.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Myte 1: Kaniner kræver ikke meget plads

Kaniner har brug for plads til at udfolde sig. De skal kunne gå på opdagelse, løbe, grave, gnave, hoppe og sniffe. Det kan ikke lade sig gøre i et bur. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at en kanin har et areal på minimum 9 kvm tilgængeligt, så den har mulighed for at udfolde sig. Det er ikke tilstrækkeligt, hvis kaninen kun har mulighed for ar være aktive i nogle timer i døgnet. Kaniner skal bo, så den på alle tider af døgnet kan bevæge sig, løbe, hoppe og så videre, for kaniner er lige så aktive om natten, som de er om dagen.

Myte 2: Kaniner elsker at nusse og kæle

Når man ser en blød og nuttet kanin, kan man let blive fristet til at løfte den op og kæle med den, men det er vores langørede venner desværre ikke altid glade for. Faktisk slet ikke, fordi kaniner som byttedyr i naturen kun bliver ”samlet op” af rovdyr, og derfor let kan gå i panik, når et menneske løfter på den. Det er ikke ensbetydende med, at man slet ikke kan kæle med sin kanin, eller at de ikke kan blive tamme. Det gælder blot om at gøre det på kaninens præmisser, lade kaninen komme til sig, og når den først er tryg, kan den så nyde godt af for eksempel at blive nusset bag ørerne eller kløet på ryggen.

Myte 3: Kaniner er oplagte kæledyr til børn

Der er flere grunde til, hvorfor kaniner ikke er det oplagte kæledyr til børn. Børn vil ofte gerne kæle og nusse, men det er kaniner ikke begejstrede for. En kanin der bliver løftet op, vil ofte blive bange, og den kan finde på at bide fra sig i forsvar. Det skal ikke forstås sådan, at man aldrig vil kunne kæle en kanin. Det kan man godt, men det skal altid foregå på kaninens præmisser, og det kan være svært for børn at forstå. Derudover kræver det også mere, end man tror at holde kanin, og de kan blive helt op til 15 år. Kaniner skal altså ikke anskaffes som kæledyr til børn, det skal være hele familiens projekt og ansvar. 

Myte 4: Kaniner skal kun til dyrlæge, hvis de fejler noget

Det er en stor misforståelse, at kaniner kun skal til dyrlæge, hvis de fejler noget. Det kan nemlig være rigtig svært at opdage, at en kanin fejler noget, fordi de vil gøre alt i deres magt for at skjule sygdom. I naturen vil sygdom være tegn på svaghed og gøre kaninen til et let offer. Derfor gør de, hvad de kan for at skjule eventuel sygdom. Man bør årligt tage sin kanin til dyrlæge, så den kan få foretaget et sundhedstjek, og kaninen bør ligeledes vaccineres årligt. Man skal også være opmærksom på selv de helt små adfærdsændringer, som kan være tegn på ubehag og sygdom hos en kanin. Hvis en kanin ændrer sin adfærd om lørdagen, så kan dyrlægebesøget ikke vente til mandag, kaninen skal til lægen med det samme.

Myte 5: Kaniner skal have masser af gulerødder

Selvom gulerødder ofte er kaniners livret, bør kaniner kun få gulerødder som en sjælden godbid og i meget små mængder. Gulerødder har et højt sukkerindhold i forhold til, hvad kaniner bør spise, og det kan derfor føre til for eksempel tandproblemer, hvis kaninen spiser for mange gulerødder. I stedet bør en kanins kost hovedsageligt bestå af hø, som skal udgøre 85-95% af kaninens samlede kost. Derudover kan 10% af kaninens kost bestå af grønt og urter, og den sidste del må så være de søde sager som gulerødder, frugt og kaninpiller. De søde sager som gulerødder må maksimalt udgøre 5% af kaninens kost.

Myte 6: Kaniner bliver ikke særlig gamle

Med den rette pasning og pleje kan kaniner blive helt op til 15 år gamle. Men for det meste bliver kaniner ikke mere end 5-7 år i fangenskab, fordi mange kaniner ikke lever under de rette forhold. De forkerte leveforhold fører til sundhedsproblemer og sygdomme, der kan betyde stor smerte for kaninen, og det kan føre til at kaniner dør i en ellers ung alder.

Myte 7: Kaniner er billige at holde

Når man tænker på prisen for at have kanin, tænker mange kun på prisen for at anskaffe sig en kanin. Men én ting er prisen for at anskaffe sig en kanin, og noget helt andet er de tilbagevendende udgifter, der følger med at have en kanin. Kaniner skal have foder i god kvalitet, de skal neutraliseres, de skal jævnligt til dyrlæge, de skal forsikres og så videre. Kaniner er derfor ikke så billige at holde som mange tænker. Ligesom med alle andre kæledyr, vil det være bekosteligt at have en kanin. Man skal desuden også huske, at kaniner er sociale dyr, og derfor skal man altid have minimum 2 kaniner, så i praksis skal de fleste udgifter til hold af kanin fordobles.

Myte 8: Kaniner kan sagtens bo alene

Kaniner er sociale dyr, der har det bedst, når de er sammen med andre kaniner. Derfor skal man have minimum 2 kaniner sammen, og de skal begge være neutraliseret. Kaninerne skal have god plads, og samtidig mulighed for at trække sig fra hinanden, når de ønsker alenetid. Man skal sætte sig grundigt ind i, hvordan man sammenfører kaniner, og det er en proces, som kan tage meget lang tid. Det er ikke tilstrækkeligt at holde en kanin med marsvin, hund eller kat, da deres adfærd og sprog er forskelligt fra kaninens, det er altså kun en anden kanin, som kan give din kanin det selskab, den har brug for. Du som ejer, er heller ikke tilstrækkelig selskab for kaninen, den skal bo med en anden kanin.

Myte 9: Kaniner er gnavere

Mange tror fejlagtigt at kaniner er gnavere. Det er ikke rigtigt, og det fører til forkert vejledning i forhold til blandt andet deres tænder og fordøjelse. Kaniner hører til en anden gren af pattedyr, nemlig lagomorph. De adskiller sig blandt andet fra gnavere ved at have et ekstra sæt mindre fortænder, kaldet støttetænder, og de producerer to forskellige slags afføring. Den ene slags afføring er mere flydende end den anden, og den skal kaninerne spise, fordi den indeholder vigtige næringsstoffer, der ikke optages første gang, det passerer fordøjelsessystemet. 

Myte 10: Kaniner er beskidte kæledyr

Kaniner er meget renlige kæledyr, der for eksempel kan trænes til at bruge toiletbakke. Det er lettere at holde kaniner renlige, hvis de er neutraliseret, fordi neutraliseret kaniner i mindre grad bliver påvirket af deres hormoner. Det er en del af kaniners daglige rutine at rengøre sig, og det kan samtidigt være en social aktivitet mellem 2 kaniner.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her.