hund til dyrlægen

16 hunde flytter ind

Når mange dyr flytter ind på samme tid, så kræver det meget af internaterne. Både Dansk Dyreværn Århus og Nordjyllands Internat fik derfor meget travlt, da de tog imod de 16 Dansk-svensk gårdhunde som alle havde brug for omsorg, dyrlægehjælp og særlig kost.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Da 16 hunde meldte deres ankomst ved Dyrenes Beskyttelse, måtte både Dansk Dyreværn Århus og Nordjyllands Internat hurtigt gøre sig klar til deres nye beboere. Fem af hundene var allerede flyttet ind på Nordjyllands Internat ugen før, men der skulle stadig gøres klar til de andre. Seks af hundene flyttede til Århus, og de sidste fem flyttede til Nordjylland. Iblandt hundene var fem hvalpe, som der skulle tages særlig hensyn til.

- Det kræver meget personale, når så mange hunde ankommer på en gang. Selvom der er tale om mindre hunde, og fem af dem er hvalpe, så skal de alle sammen vurderes enkeltvis, og hvis de har brug for det, får de deres egen boks i vores hundeafdeling, så de kan få den ro der er brug for, fortæller Karina Fisker, internatchef i Dyrenes Beskyttelse.

Der er meget arbejde at gøre, når mange hunde flytter ind samtidig. Der skal ordnes hundeafdelinger, gives dyrlægetjek, laves foderplaner og flyttes rundt på eksisterende beboer, så alle får et godt sted at være, mens de bor på internatet. Alle boksene får kurve, tæpper, skåle og legetøj. Desuden står der frisk vand klar til alle.

Socialiseringsplan og omrokering i Århus

Ved Dansk Dyreværn Århus var det hundeadfærdsinstruktør Julie Skaadegaard, som var med til at tage imod deres fem hunde. Hun startede med at danne sig et overblik over hvilke hunde der allerede boede på internatet, og så blev der flyttet rundt, så Dansk-svensk gårdhundene kunne være ved siden af hinanden. Hunden med hvalpene blev indlogeret i deres egen lille hvalpeafdeling, så de kunne få helt ro.

- Da alle var flyttet trygt ind, skulle de selvfølgelig tjekkes af dyrlægen. Alle var i ok stand, men de havde ikke fået det rette foder og der blev derfor lavet en foderplan, så de kan komme ovenpå igen. Derudover har jeg, i samarbejde med vores souschef Sara, lagt en plan for hundenes socialisering, miljøtræning og ophold på internatet, fortæller Julie Skaadegaard, adfærdsinstruktør ved Dansk Dyreværn Århus.  

Masser af erfaring i Nordjylland

I Nordjylland ligner processen meget den fra Århus. Nordjylland har gennem de senere år håndteret flere store sager med hunde, så personalet er erfarne når det kommer til at tage imod mange på en gang.

- Det første vi gør, er at sikre os at der er en rolig boks til alle, og helst isoleret, hvor de ikke skal være sammen med de andre internathunde til at starte med. Derudover gør vi alle bokse klar med tæpper, kurve, skåle og legetøj. Herefter vurderer vi hvad det er for en type hund, altså hvor de er mentalt, deres race og hvor store de er. På den måde kan vi bedre give dem de bedste vilkår. Heldigvis var disse hunde ikke aggressive, men bare nervøse og stressede, fortæller Cathrine Cocks, internatmedarbejder i Nordjylland.  

Ud over de fem hunde der blev indlogeret på internatet, så fik de også en tæve med tre hvalpe, på kun tre uger. Her vurderede personalet på Nordjylland, at tæven havde brug for ekstra ro og omsorg, og derfor blev hun sendt afsted til en meget erfaren hundeplejemor, hvor hvalpene og tæven kan komme til kræfter igen.

Efter indlogeringen bliver alle hunde tilset af dyrlægen, og ligesom i Århus var de heldigvis i fin stand. Der var nogle skrammer fra slåskampe, og så havde hundene ikke fået korrekt ernæring, og derfor blev der lavet en foderplan.

Generelt havde hundene ikke oplevet meget i deres liv. De skal derfor både lære at være renlige, have seler på, gå tur og generelt have en masse miljøtræning, før de skal ud i deres nye hjem.