Artikel, 3. december 2021

18 marsvin forladt på Bornholm

I starten af november fik en lokal hundelufter sig en overraskelse, da han gik tur med sin hund på Bornholm. Pludselig fik hunden færten af tre marsvin, som løb langs et stengærde, men det skulle vise sig, at det bestemt ikke var de eneste efterladte marsvin i det område.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
En lille gruppe af de i alt 18 marsvin

En meget dygtig hund gjorde i starten af november et overraskende fund, da ejeren og hunden var ude at gå en tur. Pludselig kunne ejeren godt se, at hunden havde fået færten af noget usædvanligt. Det viste sig, at det var tre marsvin, der løb rundt i buskadset omkring et stengærde.

Hundelufteren skyndte sig derfor at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for at få hjælp til at indfange marsvinene. Kredsformand Gejr Westy Larsen og kredsassistent Mette Munch tog straks afsted for at indfange dyrene. De vidste, at det var et spørgsmål om tid, før marsvinene ville tage skade af kulden, men heldigvis ventede hundelufteren på dem på stedet, så han kunne hjælpe med at udpege dem.

Fra 3 til 17 marsvin

Da Gejr ankom til stedet, kunne han med det samme se, at der var flere end 3 marsvin. I første omgang troede han kun, at der var 5, men da de første 4 var blevet indfanget, opdagede han, at der var mange flere marsvin løs. Han tilkaldte derfor Mette Munch, så hun kunne hjælpe med at indfange de mange dyr.

I løbet af de næste 3 timer lykkedes det Gejr og Mette at indfange 12 marsvin. De blev alle kørt til Dyrlægegården, hvor de blev undersøgt for skader og alvorlig sygdom. Mens de blev undersøgt, kørte Gejr tilbage til stedet, da hundelufteren havde set flere marsvin. De nu 14 marsvin blev alle undersøgt, hvorefter de blev indlogeret på Bornholms Internat, hvor der blev taget godt hånd om dem.

Det stoppede dog ikke der. Allerede dagen efter blev Gejr igen kaldt ud til det gamle stengærde, da hundelufteren havde set flere marsvin derude. I samarbejde med hundeejer og hund fik Gejr indsamlet 3 marsvin mere, som blev kørt til dyrlægen og derefter videre til Bornholms Internat. Efter et par dage dukkede endnu et marsvin op.

Det samlede antal marsvin endte derfor på 18, og kredsformand Gejr var selvfølgelig meget forarget over situationen: Det er vanvittigt, simpelthen vanvittigt at nogen bare kan få sig selv til at sætte dem af. Det er virkelig skammeligt, fortalte han tydeligt berørt af situationen.

Endnu flere marsvin på vej

Marsvinene skal nu komme sig på Bornholms Internat. De havde alle sammen skab i huden, som skal behandles og det tager noget tid. Generelt er der mange opgaver forbundet med at få dumpede dyr ind på et internat. Alle skal dyrlægetjekkes, sættes i behandling og komme sig, før de kan få et nyt og kærligt hjem.

Efter dyrlægetjek viste det sig, at tre af marsvinene gemte på en lille hemmelighed. De var drægtige og føder unger lige om lidt. Så de 18 marsvin ender med at blive til endnu flere, inden året er omme.

- Når vi har behandlet alle marsvin og de er raske igen, skal vi finde nye hjem til dem. De var alle sammen i fin foderstand, men de var både kolde og irriterede af de sår, som de havde fået af at have skab. Marsvin tåler ikke kulde særlig godt, så vi er bare glade for, at de blev fundet i tide. Og så må vi se hvor mange unge de hver især får, afslutter Lone Bendixen Nielsen, internatleder på Bornholms Internat.

Sagen med de mange marsvin er selvfølgelig blevet meldt til politiet.

Opdatering: De tre marsvin har nu alle født unger og alle har det heldigvis godt. De er på Bornholms Internat, indtil de er gamle nok til at finde et nyt og kærligt hjem.