Nyhed, 2. januar 2017

Ægtivisterne sejrer igen: Lidl fjerner skjulte buræg

Kort tid efter sommerens Burexit, har ægtivisterne nået den næste store milepæl, efter at Lidl som den første discountkæde herhjemme helt har udfaset de skjulte buræg af egne varemærker til udgangen af 2016.

Image of Katherina  Petersen
Katherina Petersen,
Studentermedhjælper
Del artiklen på:
ægtivisterne fjerner skjulte buræg

I 36 år har Dyrenes Beskyttelse kæmpet for at få fjernet buræggene fra hylderne, og efter vi startede Ægtivist-bevægelsen i 2013, er det med hjælp fra de mange tusinde ægtivister gået stærkt.

Nu er den næste store sejr for ægtivisterne i hus, efter at supermarkedskæden Lidl har meldt ud, at man har nået sin ambition om at udfase de skjulte buræg fra egne varemærker - endda før tid.

”Buræg er og bliver aldrig god dyrevelfærd, og vi er rigtig glade for, at Lidl nu også har udfaset de skjulte buræg i egne varemærker. Det er en vigtig sejr for dyrevelfærden og for forbrugerne, der nu i langt højere grad helt kan undgå buræg i de fødevarer, de køber,” siger Britta Riis, der er direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Lidl, som udfasede skal-æg fra burhøns i 2015, havde forventet at udfase skjulte buræg fra egne varemærker i løbet af 2017. Målet er dog allerede nået her til udgangen af 2016.

Ægtivisterne sejrer fortsat

De mange tusinde ægtivister har, siden vi lancerede bevægelsen i 2013, vundet den ene sejr efter den anden. Især i 2016 er der sket store gennembrud for at få fjernet buræg fra dansk detailhandel.

COOP og Dansk Supermarked annoncerede begge i 2016, at de starter udfasning af buræggene. Derefter stod den ene supermarkedskæde efter den anden på nakken af hinanden for at melde udfasning af buræg i deres butikker. Først kom Aldi, dernæst Rema1000 og til sidst Dagrofa med supermarkedskæderne Kiwi, Meny, Spar, Min Købmand og Let Køb under sig.

Allerede i 2015 var Lidl dog på banen og bekendtgjorde, at skal-æggene fra burhøns skulle udfases til udgangen af samme år, og at de skjulte buræg i egne varemærker skulle udfases i løbet af 2017.

Det forventes, at alle større kæder har udfaset skal-æg fra burhøns i løbet af 2020, og mange har ambitioner om at udfase skjulte buræg fra egne varemærker inden for en lignende tidsramme.

Der er stadig et stykke vej endnu

Ægtivisterne kæmper videre for bedre velfærd for æglæggende høns og stiller fortsat skarpt på de fødevareproducenter, der stadig anvender skjulte buræg i deres produkter.

Vil du være med til at gøre en forskel for dyrene, så vis din støtte - bliv ægtivist på www.ægtivist.dk

Udfasningsskema