Indy er en stor hjælp i Julies hverdag

Alt er blevet bedre med Indy

Servicehunden Indy er en kæmpe støtte i Julie Lund Jensens liv. Hunden giver hende tryghed og ansvar og hjælper Julie med at holde humøret oppe i hendes kamp med psykiske udfordringer.

Skrevet af:
Mikkel Dohn

For 21-årige Julie Lund Jensen er det let at dele livet op i ét før og ét efter Indy. I dag har hun svært ved at forestille sig at skulle leve uden sin toårige labrador, og når hun tænker tilbage på tiden før servicehundens indtog, er det en periode præget af store problemer.

– Inden jeg fik Indy, kom jeg næsten aldrig ud af min lejlighed. Jeg var aldrig i byen for at handle eller i biografen eller sådan noget. Jeg var ked af det og deprimeret, og jeg skadede mig selv. Men så fik jeg Indy, og han er den største hjælp, jeg nogensinde har fået, fortæller Julie.

En hjælpende pote i hverdagen 

Julie er diagnosticeret med opmærksomhedsforstyrrelsen ADD og Aspergers syndrom. Hendes diagnoser har i perioder fyldt hende med tristhed og mørke tanker, og for at få afløb for sin følelser var Julie i lang tid selvskadende.

En aften så hun et indslag i fjernsynet om en dansk krigsveteran, der led af posttraumatisk stress, og som havde fået tildelt en servicehund til at hjælpe sig med at klare hverdagen. Efter at have set indslaget begyndte Julie at undersøge emnet, og hun tænkte over, om en servicehund måske også kunne være en løsning for hende. Til sidst besluttede hun sig for at udforme en ansøgning, og knap et år efter blev hun bevilget en ung sort labrador.

– Indy er blevet trænet af servicehundeforeningen, og han kan blandt andet nogle mærkeøvelser, som er rigtig gode. Når jeg får det svært, kommer han med det samme og sørger for, at jeg ikke skader mig selv. Han står ved siden af mig og får mig til at sætte mig på gulvet, og så trygger han hovedet ind til mig og får mig til at kramme ham, indtil at jeg falder til ro. Han kan også hente min telefon, hvis jeg får brug for at ringe efter hjælp, siger Julie.

En fjollehund med gang i

Ud over den store tryghed, som Indy giver Julie, er hunden også et kæledyr med gang i. Den unge labrador er fuld af energi, og hundens gode humør smitter i den grad af på Julie.

– Det bedste ved Indy er, at han altid er glad. Ligegyldigt hvordan jeg har det, så er han glad og er der for mig. Men han er også en fjollehund, der til tider laver ballade. Når han fjoller rundt, kan jeg virkelig ikke lade være med at grine. Vi træner også en masse sammen, og det gør mig rigtig glad, når jeg skal rose ham, siger hun.

Når Julie er sammen med Indy, føler hun, at det er lettere at møde verden, og hunden har gjort hende langt mere selvstændig end før. Nu kommer hun ud mange gange om dagen og altid med servicehunden ved sin side.

– Jeg har ham med mig overalt. Ligegyldigt om jeg skal ud at handle, til lægen eller bare på en almindelig gåtur. Han er mit faste støttepunkt, og så er han også et rigtig godt samtaleemne, hvilket gør det meget nemmere for mig at snakke med folk, afslutter Julie.

Om servicehunde

• En servicehund er en specialtrænet hund, der fungerer som hjælper for mennesker med psykiske eller fysiske funktionsnedsættelser.

• Servicehunden er blevet opdraget til, at det kan betale sig at samarbejde med dens menneske. Derfor er den modtagelig for at samarbejde.

• En servicehund er nøje udvalgt efter sit temperament, væsen og adfærd. Samtidig sikres det, at servicehunden matches med en ejer, der kan påtage sig ansvaret for dyret og opfylde hundens naturlige behov for både aktivering og pauser.