andefamilie i byen

Andefamilier hører til på din altan

Vi er vilde med at genskabe naturen i byens baggårde og på altaner, men sammen med de grønne planter flytter naturens dyr også ind. Med vejledning fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 kan du selv hjælpe dem, hvis det er nødvendigt.

Skrevet af:
Michael Carlsen

Anden er en fast del af bybilledet omkring søer og parker, men hvert år, når kalenderen viser april, indtager ænderne også andre mere overraskende steder i byerne. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 har allerede fået årets første henvendelser om andefamilier i altankasser, i beplantninger på firmaets tagterrasse og i buskadset i boligforeningens baggård. Men biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen, påpeger, at de hører til alle steder, hvor der er skabt natur:

”Ænderne er ligesom andre dyr flyttet til byen. Man kunne sige, at de har generobret dét, vi har taget fra dem - nemlig naturen, hvor der nu er bygninger, så det er vigtigt at huske, at de ikke kun hører til i parken, men alle steder, hvor der er skabt selv den mindste form for natur,” pointerer Michael Carlsen, og tilføjer:

”Når ændernes ynglesæson begynder, kan de derfor pludselig befinde sig steder, der kan virke mærkelige. Men det giver egentlig god mening, at der lige pludselig ligger en rugende and i altankassen, for ude i naturen ville hun også ruge steder, hvor hun kan finde dækning og ro.”

De gør ingen fortræd

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 fik i 2018 alene 134 henvendelser om andefamilier, der syntes at befinde sig uhensigtsmæssige steder. Dyreambulancen rykker ofte ud i situationer, hvor henvenderen egentlig godt selv kan hjælpe andefamilien. I stedet kan man ringe 1812, hvor en kyndig vejleder hjælper over telefonen.

”At hjælpe en andefamilie i nød er ikke nødvendigvis et job for dyreambulancen. Ofte kan man selv gøre noget. Vagtcentralen er et godt sted at få vejledning til, hvordan situationen håndteres bedst muligt,” forklarer Michael Carlsen.

Men en andemor med sine ællinger er nu et bedårende syn, og de gør ingen fortræd. Så hvis du kan overskue at have gæster i gården eller altankassen i tre til fire uger, til ællingerne er gamle nok til at blive flyttet alene, vil dette være en stor hjælp for den lille andefamilie.

Det skal du gøre

Opdager du en andefamilie på din ejendom, kan du gøre følgende:

  • Andemor med ællinger under 5 dage gamle: ring 1812 og få vejledning.
  • Andemor med ællinger over 5 dage gamle: ællingerne kan ikke flyttes. De skal fodres, indtil de er 4 uger gamle. Ring evt. 1812 for vejledning.
  • Små ællinger uden andemor skal på vildtplejestation. Ring 1812 og få vejledning.

DU KAN LÆSE VORES VEJLEDNING HER