Artikel, 1. november 2021

Bettina: Vi mangler respekt for det levende

En ny undersøgelse lavet for Dyrenes Beskyttelse viser, at mere end hver anden kvinde går op i dyrevelfærd, når de handler ind. Én af dem er Bettina Lassen, der ofte bringer emnet op til middage med venner og familie.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
Bettina
Vi mangler generelt respekt for det levende her i landet. Det hele handler ikke om os selv og vores behov. Vi har alle et medansvar for dyrene. Så hvorfor er det så svært for os mennesker at forbrug fornuftigt?
- Bettina Lassen.

En ny Kantar Gallup undersøgelse af danskernes indkøbsvaner lavet for Dyrenes Beskyttelse viser, at 73 % af kvinderne synes, dyrevelfærd er vigtigt, når de køber fødevarer. Én af dem er Bettina Lassen:

”Jeg synes, det er enormt vigtigt, at vi passer på vores dyr. Tænk hvis vi ikke havde nogle dyr i verden? Jeg ærgrer mig over, hvordan vi forvalter fødevaresystemet i Danmark. Vi er blevet et voldsomt forbrugssamfund, hvor mange mennesker mener, at de har ret til at fylde tallerkenen med masser af kød hver dag. Men jeg savner mere ydmyghed overfor de levende sansende væsner,” siger Bettina, som altid har haft et stort hjerte for dyrene.

Når hun en sjælden gang imellem køber kød, går Bettina efter Dyrenes Beskyttelses mærke ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”. I Kantar Gallup undersøgelsen svarer 31 % i aldersgruppen 36-59, at de kender fødevaremærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”.

”Jeg spiser meget sjældent kød, men når det så er, så sikrer jeg mig, at det er fra dyr, der har haft det godt,” fortæller Bettina og fortsætter:

”Jeg er stor tilhænger af, at hvis man spiser kød, så gør man det hellere to gange om ugen i stedet for alle syv dage. På den måde er der ingen undskyldning for, ikke at købe kød fra dyr, der har haft et godt liv.”

Burde stoppe fra på mandag

Det er dybt uforståeligt for Bettina, hvorfor den vestlige verden har samvittighed til at producere kød under vilkår, som ikke giver dyrene deres helt basale behov som fx adgang til det fri:

”Vi bryster os i Danmark og resten af den vestlige verden af, at vi er så vidende og samvittighedsfulde mennesker. Men hvis vi er så vidende, hvordan kan vi så forsvare den måde, vi behandler vores produktionsdyr på? Hvordan kan vi så fylde kød på tallerkenen fra dyr, der har stået mast sammen inde i en stald hele livet?”

Når Bettina bringer emnet på banen til selskaber, oplever hun, at mange er enig med hende i, at det er for dårligt sådan, som rigtig mange dyr lever i produktionen.

”Jeg går ikke af vejen for en god diskussion til enhver given lejlighed. Men det er svært at være uenig om, at vi skal behandle dyr ordentligt. Jeg håber, at jo mere man taler om det, jo større bliver folks viden og bevidsthed, så de forhåbentlig ændrer deres adfærd, når de går i supermarkedet.

Bettina peger dog på politikerne, når hun bliver spurgt til, hvem der har det primære ansvar for at forbedre forholdene for landbrugsdyrene:

”Rent politisk kan jeg slet ikke forstå, hvorfor det er så svært at stoppe denne brutalitet overfor dyrene. Det burde være et let lovforslag at få igennem, og det burde stoppe fra på mandag,” påpeger Bettina og afslutter: ”Vi mangler generelt respekt for det levende her i landet. Det hele handler ikke om os selv og vores behov. Vi har alle et medansvar for dyrene. Så hvorfor er det så svært for os mennesker at forbrug fornuftigt?”

Bliv klogere på god dyrevelfærd

Vil du læse endnu mere om, hvordan dyrene lever under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”?

www.levdyrevenligt.dk