Der er kun 200 brune bjørne tilbage i naturen i Albanien

Bjørnekød på menuen i Europa

I Albanien er der omkring 200 brune bjørne tilbage i naturen. Officielt er bjørnene fuldt beskyttede af lovgivningen, men deres kød er alligevel at finde på menukortet på en albansk restaurant.

Skrevet af:
Mikkel Dohn

De er vilde og har beskyttet status. Alligevel kan der findes bjørnekød på menukortet på en albansk restaurant, skriver The Independent.

Det dybt ulovlige menukort er blot en af flere opdagelser som dyreværnsorganisationen 'Four Paws' har gjort sig efter en større undersøgelse af den illegale handel med vilde dyr i den sydøsteuropæiske stat.

Også ræve, ugler, ulve og ørne sælges nemlig i stor stil på forskellige online markedspladser i Albanien. På diverse hjemmesiders sælges de vilde dyr for mellem 500 og 1000 euro. Det sker i et land, hvor bestanden af vilde dyr i naturen samtidig daler drastisk.

Ifølge Four Paws er køberne oftest restaurant- eller hotelejere, der holder dyrene indespærret i bure for at tiltrække turister, eller privatpersoner, der holder dyrene som kæledyr eller statussymboler. Og den tendens er dybt tragisk, mener Anne Sofie Meilvang, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

- Det er utroligt trist, at der stadig findes europæiske lande, hvor vilde og truede dyrearter ulovligt kan købes og sælges, som var de legetøj. Det strider dybt mod dyrenes behov at blive holdt som kæledyr, og vi risikerer, at arterne uddør i naturen, siger hun.

Burene ødelægger bjørnene

For bjørnene er livet i fangenskab dybt problematisk. De udvikler hurtigt stereotyp adfærd i de små bure, og har ingen chancer for at agere som de rovdyr, de er. Bjørnene kan leve i adskillige årtier, og dem der ikke ender på et menukort, er i stedet dømt til et langt liv med lidelse, kedsomhed og frustration.

- Bjørnene bør hverken spises eller holdes indespærret. Det er grotesk, at der ikke bliver passet bedre på en art, der er ganske få tilbage af i det pågældende land, og derfor er det altafgørende, at Albanien får styr på den ulovlige handel nu, siger Anne Sofie Meilvang.

Vær med i kampen mod handel med vilde dyr

En stor del af den handel med vilde dyr, der foregår i dag, er et internationalt problem. Eksotiske og ofte truede dyrearter jages, indsamles, avles, sælges og aflives verden over under kummerlige kår. Vi kæmper bl.a. for bedre beskyttelse af vilde og truede dyrearter, stop for illegal handel med dyr, samt lukning af markeder, hvor der handles med vilde dyr.

Skriv under og bliv en del af kampen i dag!