Arthur

Bomberør fik Arthur til at kradse sine kløer af i panik

Mellem jul og nytår i 2022 fik golden retrieveren Arthur et traume, der ændrede hans liv for altid. På en gåtur med sin familie sprang et skud fra et bomberør helt tæt på hunden, og han blev så skrækslagen, at han kradsede sine kløer til blods i panik.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I Holte bor golden retrieveren Arthur med sin familie. Han lever et dejligt liv fyldt med kærlighed, omsorg, sjov og gåture, men sidste år mellem jul og nytår ændrede hans liv sig.   

Arthur var ude på tur med sine ejere Victoria og Peter og netop pga. fyrværkeriet havde de besluttet at tage deres gåtur tidligere end normalt. På den måde håbede de at undgå for meget nytårskrudt. Heldigvis var Arthur ikke påvirket af bragene, og det gjorde derfor ikke noget, hvis der var nogle enkelte brag omkring dem.   

- Vi var ret rolige i forhold til at gå ture omkring nytår, fordi Arthur ikke var synderligt påvirket af bragene. Opdrætterne, hvor vi fik Arthur fra, har virkelig haft fokus på lydtræning, som vi har holdt ved lige ved mange timer i træning op mod nytårsaften. Vi ville dog ikke risikere noget, så vi gik tidligere end vi normalt gjorde, så der ikke var så mange ude at fyre krudt af endnu, siger Victoria, Arthurs ejer. 

 

Traumatiseret for livet 

Rundt på de små villaveje i Holte hang juleroen stadig over husene. Victoria og Peter gik med Arthur ned ad gaden, men pludselig blev de overrasket, da en ung fyr kom løbende fra en sidevej med et bomberør. Den unge fyr havde bomberøret i hånden og rettet ned ad vejen i stedet for op i luften. Det første skud fra bomberøret sprang kun halvanden meter foran Arthur, der ellers først nåede at fatte interesse for lysglimtet og stak snusen frem mod det.  

- Jeg ved ikke, om han så os, for han kom frem fra et hjørne, hvor udsynet måske var dårligt. Men uanset bør fyrværkeri aldrig affyres mod mennesker og dyr. Han var væk, da vi fik styr på Arthur, der selvfølgelig gik fuldstændig i panik, da bomberøret sprang. Arthur forsøgte af gode grunde at komme væk fra fyrværkeriet og fik revet min mand omkuld i den forbindelse. Lige i situationen fokuserede vi kun på at få Arthur sikkert hjem, og ikke så meget på at få fat i ham, der fyrede krudt af, siger Victoria.  

Hjemme i huset stod det klart, at Arthur blødte voldsomt fra sine poter. Han havde revet sine kløer til blods i flugtforsøget fra bomberørets skud. Victoria og Peter kørte derfor straks afsted til dyrlægen for at få den skræmte hund undersøgt.  

- Vi var meget chokerede over oplevelsen, men i situationen handlede det mest om at sikre, at Arthur ikke var kommet fysisk til skade. Vi frygtede at fyrværkeriet havde ramt hans øjne og poter. Alt blodet gjorde os selvfølgelig bange, men dyrlægen tjekkede ham grundigt, og det var heldigvis ikke skade påført af bomberøret. Han havde simpelthen kradset sine kløer af i panik. Det kunne virkelig have været gået galt, hvis skuddet havde ramt blot lidt tættere på os. Jeg vil slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket, hvis han havde stukket snuden helt hen til det eller var stukket af fra os, siger Victoria.  

Dyrlægen tjekkede Arthur grundigt for at sikre, at han ikke havde skadet selve poterne, og heldigvis var skaderne kun på hans kløer. Kløerne var så nedslidte, at dyrelægen vurderede, at Arthur skulle på smertestillende medicin og antibiotika, og gå med potesokker i flere uger for at undgå, at der gik betændelse i sårene.

Det har ændret vores liv for altid 

Oplevelsen mellem jul og nytår ændrede Arthurs liv sig. Den før så selvsikre golden retriever havde nu udviklet angst for høje lyde, og de resterende dage omkring jul og nytår var så en stressende og hård tid for familien, der må give Arthur beroligende fra dyrlægen for at få ham igennem nytårsbragene.  

- Det har virkelig sat sig dybt i ham, og jeg er virkelig ked af, hvordan lyde påvirker ham i dag. For at hjælpe ham så godt som muligt igennem dagene omkring nytår får han beroligende medicin. Sidste år blev vi nødt til at bruge medicinen helt hen til den 3. januar. I år planlægger vi, endnu en gang, at tage i sommerhus for at skåne ham mest muligt og holde fri i dagene efter nytår. Den oplevelse har virkelig ændret vores liv, og ikke mindst Arthurs liv, siger Victoria.  

Hændelsen blev meldt til politiet, som tog det meget seriøst. Desværre var det ikke muligt at gøre noget, da der ikke var nogen vidner til situationen, så ingen ved, hvem der affyrede bomberøret. Nu håber Victoria bare, at et forbud mod fyrværkeri blandt private bliver taget alvorligt.  

- Fyrværkeri har så mange voldsomme konsekvenser, særligt for vores dyr, men også miljøet. Det giver ingen mening, at alle kan købe og affyre krudt uden nogen former for regulering eller kontrol. Desværre er der eksempler på, at ikke alle forstår konsekvenserne ved affyring af fyrværkeri, siger Victoria.