Henrik Bovbjerg på sin gård i Give

Bovbjerg Økologi kåres som Årets Frontløber 2020

Bovbjerg Økologi er Danmarks første økologiske opformeringsbesætning, som arbejder på at sikre en sund og økologisk linje af grise. De avler økologiske morgrise, som andre landbrug kan indkøbe. På den måde sikrer de sundhed og økologiske principper lige fra fødslen.

Skrevet af:
Britta Riis

Årets Frontløber gives til en person eller et projekt som går foran i kampen for bedre dyrevelfærd fra bonde til bord. Og netop bedre dyrevelfærd er essensen af Bovbjergs Økologis avlsarbejde. Bovbjerg Økologi er Danmarks første økologiske opformeringsbesætning, som arbejder på at sikre en sund og økologisk linje af grise. De avler økologiske morgrise til den økologiske produktion, det vil sige de morgrise, der føder grise, der senere skal til slagtning.

Dette gør det muligt for andre økologer at indkøbe økologiske morgrise fremfor konventionelle til deres besætning, noget der i mange år ikke har været en mulighed. Samtidig betyder det økologiske opdræt, at grisene fra dag 1 er tilvænnet økologiske forhold og på den måde sikres også bæredygtighed i hele kæden.

”Bovbjerg er en uvurderlige del af bestræbelserne på at skabe en sundere besætning af økologiske morgrise og de tilbyder desuden deres grise et godt liv på marken. Bovbjergs innovative og unikke arbejde for grisens velfærd er med til at sikre bæredygtighed og dyrevelfærd i hele produktionskæden", siger Britta Riis, Direkte i Dyrenes Beskyttelse.

Et godt griseliv

Bovbjergs økologiske gård, Mosegård, er beliggende i Give, hvor søer og deres smågrise lever under åben himmel i et terræn med både græs og skov. Gården består af 185 ha agerjord og 600 søer plus ungdyr.

”Vi skal behandle dyr og natur ordentligt, for det har vi har råd til. Vi har ingen undskyldning for at have dem under dårlige forhold, fordi vi selv skal overleve. Vi har råd til at give dyrene bedre dyrevelfærd. Jeg synes, det er en stor del af vores rigdom, at vi har råd til at give dyrene god dyrevelfærd”, siger Henrik Bovbjerg.

Henrik Bovbjerg er meget glad for prisen. For ham er det anerkendelse af det arbejde han selv syntes er utrolig vigtigt og han bliver utrolig overrasket da Områdeformand Leila Andersen overraskede den intetanende landmand i sit hjem i Give. 

Årets Dyreven

  • Dyrenes Beskyttelse har siden 1960 uddelt priser til de mennesker, der leverer en lang og utrættelig indsats for dyrene.
  • Hvert år nominerer Dyrenes Beskyttelse en række personer, til de tre forskellige priser Årets Helt, Årets Brobygger og Årets Frontløber. Herefter stemmer danskerne på deres favorit, og der findes tre vindere ud fra danskernes stemmer.
  • Hædersprisen, Årets Dyreven, vælges mellem de tre vindere. Denne pris vælges af Dyrenes Beskyttelses bestyrelse.
  • Hædersprisen for Årets Dyreven 2020 Team Servicehunden        
  • Prisen for Årets Helt 2020 Henrik Taagaard, Nordjyllands Politi
  • Prisen for Årets Brobygger 2020 Team Servicehunden
  • Prisen for Årets Frontløber 2020 Bovbjerg Økologi