Landbrugsdyr skal have adgang til det fri

Brug for et nyt forhold til dyrene

I Danmark går 80 procent af det dyrkede areal til at producere foder til vores mange husdyr. Vi producerer 30 millioner grise og 120 millioner kyllinger om året. Hver dag dør 28.000 smågrise, og søerne er fikseret en stor del af deres liv. Det er hverken god dyrevelfærd, bæredygtigt eller godt for klimaet. Og det skal der ændres ved.

Skrevet af:
Britta Riis

I 2020 viste klimakrise, COVID-19 og et presset landbrug, der måtte slå millioner af dyr ned, klart og tydeligt, at der er behov for, at vi mennesker får et langt mere bæredygtigt forhold til dyrene, naturen og klimaet. I Danmark går 80 procent af det dyrkede areal til at producere foder til vores mange husdyr.

Vi producerer 30 millioner grise og 120 millioner kyllinger om året. Hver dag dør 28.000 smågrise, og søerne er fikseret en stor del af deres liv. Det er hverken god dyrevelfærd, bæredygtigt eller godt for klimaet. Og det skal der ændres ved.

Dyrenes Beskyttelse har i 145 år været bannerfører for at styrke dyrevelfærden i Danmark, og det er et ansvar, der forpligter. Vi påtager os ansvaret og opgaven med at skubbe på for at ændre landbrugets indretning fra det enkelte dyrs dyrevelfærd til de overordnede strukturer og rammer. Vi vil komme med løsningsforslag og muligheder, så vores landbrug kan blive grønnere, mere bæredygtigt og med bedre dyrevelfærd for alle dyr.

Det kræver en omfattende omlægning og ændring af landbruget, så vi for eksempel kan få alle dyr ud af burene og sikre, at de får adgang til det fri, hvor de kan udleve deres naturlige adfærd.

Som medlem af Dyrenes Beskyttelse er du med til at drive udviklingen i den rigtige retning mod en fremtid med bedre dyrevelfærd, mere plads til naturen og respekt for klimaet. I fælles flok kan vi råbe politikere og beslutningstagere op. Via vores internationale samarbejder kan vi sætte dyrevelfærd på dagsordenen i EU og resten af verden.