Mink i bure
Danmark kæmper for pelsproduktion i EU trods flertal for forbud

Danmark kæmper for pelsproduktion i EU trods flertal for forbud

Ved et møde i rådet for landbrug og fiskeri i EU, som blev afholdt mandag den 26. juni, udtalte den danske fødevareminister, Jacob Jensen, at et forbud imod pelsproduktion vil være ude af proportioner. Dermed taler han direkte imod et flertal af EU-lande, som bakker op om et forbud mod pelsproduktion. 

Skrevet af:
Pernille Schousboe

”I Danmark vil vi gerne tro, at vi er langt fremme på dyrevelfærd, derfor er det også ubegribeligt, at vi skal lægge en linje, som er klart dårligere end lande som Cypern, Tjekkiet, Estland og Slovakiet, som bakker op om et forbud, ” siger direktør Britta Riis.

Forslaget om et forbud er blevet rejst i forlængelse af det succesfulde borgerinitiativ for et pelsfrit Europa, som har indsamlet mere end 1.5 millioner underskrifter imod pelsproduktion og markedsføring af samme. 

Lande som Italien, Østrig, Nederlandene og Frankrig har allerede indført eller har planer om at indføre lovgivning, der forbyder pelsproduktionen, og den store opbakning på gårsdagens møde understreger med alt tydelighed, at et stort flertal af EU-landene mener, at pelsproduktion ikke hører hjemme i det 21. århundrede. 

Mink er territoriale og solitære dyr og er det pelsdyr, vi historisk set har produceret flest af i Danmark. Produktion af mink i Danmark blev midlertidigt lukket ned i efteråret 2020 pga. risikoen for mutationer af COVID-19. Derfor var det dobbelt ærgerligt, at vi i Danmark missede en historisk chance for at lukke produktionen helt ned, da vi i slutningen af 2022 i stedet valgte, at erhvervet måtte genåbne.

”Et er, at vi missede en oplagt mulighed for at forbyde mink i Danmark og dermed følge trop med en lang række lande, som vi sammenligner os med. Noget andet er, at vi direkte tager ordet til et møde i EU og taler for, at et forbud er ude af proportioner. Det lugter desværre lidt af, at alt der handler om mink stadig er meget ømtåleligt,” siger Britta Riis.

Ministeren giver udtryk for, at der allerede er regler på området, og at han sætter sin lid til en kommende dyrevelfærdsrevision i EU, hvori pelsdyrs forhold også bør indgå og ministeren ønsker dermed at beholde pelsdyrproduktion i EU.  

”Lige meget, hvad man gør, vil hold af rovdyr i små bure aldrig blive god dyrevelfærd. Et forbud er og bliver det eneste rigtige, og det er pinligt, at Danmark ikke slutter sig til de mange lande, som støtter denne sag”, slutter Britta Riis.