Kat, der er blind på det ene øje
Mange af kattene på internatet i Odessa har brug for dyrlægehjælp

Danske dyrevenner støtter krigens katte i Odessa

Dyrenes Beskyttelse støtter ukrainsk internat, der drukner i katte under den russiske invasion af landet. Støtten går først og fremmest til dyrlægehjælp og foder.

Skrevet af:
Søren Krogsgaard
Priserne er steget på stort set alt - mad, affald, forsyninger og dyrlægetjenester, så vi har ikke kun flere katte, men også meget højere udgifte
- Oksana Milovanova, leder af internatet Mini-shelter Lapusik

Danske dyrevenner har bakket massivt op om nødhjælp til dyr i nød på grund af krigen i Ukraine. Og mens strømmen af mennesker og dyr ud af landet er loddet af, kan vi stadig hjælpe – særligt i det sydlige Ukraine. Derfor har Dyrenes Beskyttelse doneret 50.000 kroner til Mini-shelter Lapusik i Odessa.  

Det er væltet ind med katte på det lille internat, efter Rusland indledte invasionskrigen i landet. Og lige nu er kamphandlingerne koncentreret om det sydlige Ukraine, meget tæt på havnebyen Odessa. Oksana Milovanova, der leder internatet, er meget rørt over donationen.

- Jeg tror stadig lidt, at det er en drøm. Jeg er dybt rørt over, at fremmede mennesker så langt væk bekymrer sig om dyrene i vores land. Det er overvældende, siger Oksana Milovanova.

Internatet, der har eksisteret i ti år, huser lige nu cirka 70 katte. Siden krigens start er det strømmet ind med katte til internatet. En del kommer fra soldater, der skal til frontlinjen, og som ikke har nogen at efterlade kattene hos. Dem modtager internatet betingelsesløst. Andre katte kommer fra folk, der flytter væk fra kamphandlingerne, og som ikke er i stand til at tage deres kæledyr med. Krigen er også kommet helt tæt på internatet, fortæller Oksana.

- Odessa bliver jævnligt beskudt, så vi er altid bekymrede for, at vores bygning bliver ramt. En granat ramte tæt på og alle vinduer blev smadret, og muren i bygningen revnede. Vi tapede nogle vinduer med tape og barrikaderede andre. Der er ikke meget andet, vi kan gøre. Det er bare vores virkelighed i øjeblikket, siger Oksana Milovanova.

En del katte kommer ind i meget dårlig stand, og internatet har store udgifter til dyrlægehjælp og specialfoder til kattene.

- Priserne er steget på stort set alt - mad, affald, forsyninger og dyrlægetjenester, så vi har ikke kun flere katte, men også meget højere udgifter, siger Oksana Milovanova

Internatet er helt afhængigt af donationer for at kunne hjælpe kattene. Derfor var Dyrenes Beskyttelse heller ikke i tvivl om, at internatet skulle få del i danske dyrevenners støtte til krigens dyr.

- Disse katte er kommet i klemme i krigen. Og internatet har et akut behov, som vi kunne afhjælpe, siger Anne Sofie Meilvang, biolog og ansvarlig for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse.  
 

Hjælpen er flyttet ind i Ukraine

Dyrenes Beskyttelse har siden invasionens start samlet danskere om hjælp til krigens dyr. Foreningen var tidligt til stede med dyrlægehjælp, foder og udstyr til dyr, der kom over grænsen til Polen. Hjælpen gik primært til flygtninges kæledyr, som havde været mange dage på farten, før de kom med deres ejere over grænsen fra Ukraine.

Foreningen støttede også en lokal organisation, der hjalp evakuerede og uledsagede dyr fra overfyldte internater i Ukraine. Efter flygtningestrømmen loddede af, har der været fokus på hjælp til dyr inde i Ukraine. Her har Dyrenes Beskyttelse blandt andet støttet arbejdet med at redde dyrene i de zoologiske haver gennem den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier, EAZA.

Det er afgørende for Dyrenes Beskyttelse at finde de lokale initiativer, hvor hjælpen dokumenteret gør en stor forskel for dyrene. Det gør den hos Mini-shelter Lapusik.

- Vi hjælper et katteinternat, der er i knæ på grund af de lokale krigshandlinger. Midlerne går direkte til, at flere katte kan få dyrlægehjælp og den foder, de har brug for, siger Anne Sofie Meilvang.