gris

Danske vognmænd bryder reglerne for dyretransporter

11 danske dyretransportører er blevet anklaget for hundredvis af brud på reglerne for dyretransporter. Dyrenes forhold under de lange transporter er kritisable, mener Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Britta Riis

En stor sag om ulovlig transport af svin og kvæg er på vej i retten. Fyns Politi har valgt at tiltale 11 danske vognmænd og speditører for mere end 1000 tilfælde af brud på reglerne for, hvordan dyr må transporteres på længere lastbilruter. Det skriver DR Fyn.  

Ifølge anklageskriftet har overtrædelserne fundet sted over en periode på mere end to et halvt år, og langt størstedelen af dem handler om, at transporttiden for dyrene har været for lang. 

For lange transporttider og for lidt plads går direkte ud over dyrenes velfærd.

- Transport er i forvejen meget stressende for grise og kvæg. Både sammenblanding, håndtering og bilens rystelser påvirker dyrene negativt. Når reglerne for transporttider og pladskrav så endda ikke overholdes, bliver dyrene yderligere belastet. Det er på tide, at der bliver taget hensyn til at grise og kvæg er levende og følende væsener, der ikke egner sig til lange transporter, siger Britta Riis, Direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Millioner af grise transporteres årligt

Især antallet af grise, der hvert år bliver sendt ud af Danmark på lange dyretransporter, er voldsomt højt. I 2018 blev 9,6 millioner grise sendt ud af landet på transportruter over 8 timer, og det er næsten 5 gange så mange som for 10 år siden.

- Udviklingen med de lange dyrestransporter viser tydeligt, at profitten vægtes højere end den gode dyrevelfærd. Vi har i årevis kæmpet mod de lange dyretransporter. Vi mener, at dyr maksimalt bør transporteres i 8 timer, siger Britta Riis.

I øjeblikket er det tilladt at transportere grise i 24 timer ad gangen, inden de skal have 24 timers hvil.
Ifølge DRs oplysninger varede den længste transport i den verserende transportsag 35 timer og 30 minutter og gik fra Ringkøbing i Danmark til Predappio i Italien.