Demonstration i Bruxelles

Demonstration i Bruxelles: Ursula von der Leyen skal levere tidssvarende dyrevelfærd

Dyrevelfærdsorganisationer og medlemmer af Europa-Parlamentet samledes i dag i Bruxelles og opfordrede offentligt EU-præsident von der Leyen til at holde sit løfte om at levere bedre dyrevelfærd.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Dyrevelfærdsorganisationer og medlemmer af Europa-Parlamentet samledes i dag foran Berlaymont-bygningen i Bruxelles for at råbe Europa-Kommissionen op. I 2020 forpligtede kommissionen sig til at revidere dyrevelfærdslovgivningen som en del af Farm to Fork-strategien, og planen var at præsentere fire lovforslag i tredje kvartal i år.

Den deadline er nu overskredet, og med få måneder tilbage inden slutningen af den politiske periode har kommissionen kun sat tidspunkt på offentliggørelsen af ét af de fire lovforslag. Hvis ikke kommissionen leverer på sit løfte, efterlades millioner af dyr uden lovmæssig beskyttelse og EU-borgernes krav om højere dyrevelfærdsstandarder ignoreres.

”Et rekordstort antal EU-borgere har skrevet til kommissionen om bedre og mere tidssvarende beskyttelse af de mange millioner dyr i EU. Det har kommissionen, ledet af Ursula von der Leyen, forpligtet sig til at levere, og hvis de løber fra det løfte, vil det ikke kun være et svigt af de millioner af dyr, det hele handler om, men også et demokratisk svigt og brud på tilliden til EU. Vi er til stede i dag i Bruxelles for at minde kommissionen om sit løfte til det europæiske folk og til dyrene,” siger Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

Da den nuværende lovgivning ikke er blevet revideret i over to årtier, har flere forskningsstudier, herunder senest udtalelser fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, påpeget, at de eksisterende regler er forældede og utilstrækkelige til at beskytte dyrevelfærden i Europa.

Kommissionen havde oprindeligt lovet af revidere lovgivningen for hold af husdyr, slagtning og transport af dyr, samt lancere en ny mærkeordning for dyrevelfærd. Nu lægges der dog op til kun at gennemføre en revision af reglerne for dyretransporter. I de seneste uger har over 600 forskere og over 100 medlemmer af Europa-Parlamentet samt op mod 50.000 borgere derfor opfordret Ursula von der Leyen til at holde sit løfte om bedre dyrevelfærd.

Flere medlemmer af Europa-Parlamentet, herunder den danske europaparlamentariker Niels Fuglsang, sluttede sig i dag til samlingen i Bruxelles, hvor han var inviteret som taler. Han opfordrede offentligt Europa-Kommissionen til at levere alle fire forslag, som lovet.

"Jeg mener, det vil være en demokratisk skandale, hvis det endnu engang bliver dyrene som underprioriteres. Kommissionen har lovet at fremsætte en generel revidering af dyrevelfærdsloven, så den stemmer overens med den nyeste forskning på området. Og forskningen foreligger, så jeg forstår simpelthen ikke denne nølen. At der nu ser ud til at ske noget på dyretransportområdet, er positivt, men det er jo kun en lille del af den samlede pakke, vi er blevet stillet i udsigt. Det er ikke godt nok. Det har jeg sammen med kollegaer i Europa-Parlamentet gjort klart overfor kommissionen, og det var også mit budskab til dem i dag," siger Niels Fuglsang.

Pelsdyravl: Tiden er inde til et forbud

Den 12. oktober vil Europa-Parlamentet være vært for en debat om endnu et vellykket europæisk borgerforslag, "Fur Free Europe," som kræver forbud mod pelsdyrfarme i Europa og markedsføring af pelsprodukter på det europæiske marked. Pelsforbuddet bør også inkluderes i den reviderede regulering om hold af dyr og imødekomme kravet fra 1,5 millioner EU-borgere.

Dette budskab bakkes op af direktøren for Dyrenes Beskyttelse.

”Hvert år holdes 300 millioner følende og sansende dyr i bure, indespærret i industrielle stalde i hele EU. Disse systemer er forældede og forårsager lidelse for dyr, der er i stand til at føle frustration, frygt og smerte. EU trænger desperat til en mere tidssvarende dyrevelfærdslovgivning, der er et moderne samfund værdigt,” siger Britta Riis og tilføjer:

”Vi har ikke brug for mere dialog, vi har ikke brug for flere økonomiske vurderinger, og vi vil ikke nøjes med symbolske tiltag. Vi er langt forbi de stadier. Dyrevelfærd ligger millioner af borgere på hjerte, og de holder nu denne kommission fuldt ansvarlig for forpligtelsen til at forbedre millioner af dyrs liv i Europa,” siger hun.  

Dagens demonstration i Bruxelles var organiseret af den europæiske sammenslutning af dyrevelfærdsorganisationer, Eurogroup for Animals, som består af 96 medlemsorganisationer, herunder Dyrenes Beskyttelse.