Sorte katte og killinger sidder længere tid på internatet. Foto: Kim Johnsen

Den misforståede sorte kat

De sorte katte har gennem historien været genstand for mange myter og overtro blandt mennesker. I dag oplever Dyrenes Beskyttelse at de sorte katte sidder længere tid på internaterne, men hvad er det egentlig der gør, at vi opfatter sorte katte som mystiske væsner?

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I gamle dage mente man at den sorte kat stod i ledtog med djævlen, og det var blandet derfor man slog katten af tønden til fastelavn. På denne måde mente man at man kunne fordrive de onde ånder. Men den sorte kats ledtog med det onde kom ikke kun til udtryk til fastelavn.

I dag sidder kattene længere tid på internaterne end de andre dyr. Hundene sidder i gennemsnit 17 dage på internatet i 2023, hvorimod kattene sidder i gennemsnit 40 dage. Og særligt de sorte katte sidder længere tid end andre katte.

- Det er super ærgerligt, at de sorte katte sidder længere tid på vores internater end de andre katte. De er dejlige dyr fuldstændig på linje med andre katte. Måske skyldes det, at der er et skær af overtro indblandet, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Og der er flere grunde til, at vi opfatter de sorte katte som uheldsbringende, til trods for at det slet ikke passer. Her kommer uddrag af de værste misforståelser der har hersket, om sorte katte. 

Sorte katte kunne ikke ses i mørket

Det var for alvor da kristendommen kom til Europa i løbet af middelalderen, at man ændrede synet på katte drastisk. De kristne frygtede katten, da den modsat de andre husdyr sagtens kunne se og jage når det var mørkt. Netop denne evne gjorde at de kristne mente at katte måtte stå i ledtog med djævlen og heksene.

Særligt den sorte kat blev anset som uheldsbringende. Sort var mørkets farve, og dette gjorde at netop de sorte katte var særligt farlige. Frygten for sorte katte var så stor, at bare det at eje eller fodre en sort kat kunne ende i fængselsstraf eller henrettelse.

Denne overtro endte med at der blev dræbt tusindvis af katte overalt i Europa, og denne overtro er stadig gældende mange steder. Bare tænk på hvordan man siger at hvis en sort kat krydser vejen, kan man, ifølge overtroen, afværge ulykken ved at stoppe op og afvente, at en anden person krydser vejen før dig, eller du kan spytte bagud over skulderen for at afværge uheldet.

Mange frygtede øjenkontakt med sorte katte, fordi de blev anset for at være hekse som kunne fortrylle en. Hvis en sort kat blev indfanget under middelalderen, blev den brændt på bålet, ligesom hekse gjorde. I Italien er der en overtro der siger, at hvis en kat hopper op i sengen til en syg person, vil personen dø kort tid efter.

Nederste billede er taget af Kim Johnsen, www.thelens.dk