Artikel, 21. juni 2022

Dit aflagte affald koster dyreliv

Hvert år dør dyr på grund af affald i naturen. Med sommeren lige om hjørnet vil endnu mere affald ende, hvor det ikke hører hjemme. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at tage hensyn og tage affaldet med sig.

Image of Michael  Carlsen
Michael Carlsen,
Projektleder biologi/fauna
Del artiklen på:
dådyr viklet ind i reb
Fotograf: Johnny Falke Bengtsson

Om sommeren tilbringes mange timer i naturen. Sommeraftener på stranden, festivaler, grillaftener og havefester er bare nogle af de mange udendørsaktiviteter, vi kaster os over. Desværre kan de gode stunder også have foruroligende konsekvenser.

Det er ikke usædvanligt at finde dyr, der er fanget i f.eks. dåser eller plastikbeholdere fra sodavands- og øldåser. Det oplever Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 hyppigt, og det ender ofte fatalt, for de mange vilde danske dyr, som det går ud over.

- Når dyrene bliver viklet ind i affald, kan de både blive forhindret i at indtage føde eller komme til at hænge fast i andre ting på grund af det affald, de er viklet ind i. Fasthængende dyr får ofte en langsom og smertefuld død, fortæller biolog hos Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

De vilde dyr lokkes til, når rester af mad og drikke i emballage efterlades i naturen. Men selv om et dyr kan få hovedet ind i en dåse eller plastbeholder, så er det ikke ensbetydende med, at den også kan få hovedet ud igen. Pindsvin kan sidde fast i plastholdere til sixpacks, og fugle bliver viklet ind i fiskeliner, snor og net af alle slags. Bare små stykker plastik kan være ødelæggende for dyrs mave- og tarmsystem.

Der er ingen undskyldning

Udendørs fester, strandture og hygge i parker er i fuld gang, men det er vigtigt at det ikke går ud over dyrene.

- Selvom der ingen skraldespand er i nærheden, er det alligevel aldrig et argument for at smide affald på jorden. Når man står bag tilvejebringelsen af skraldet, så er man også ansvarlig for, at det ender sikkert i en skraldespand, fastslår Michael Carlsen.

Når sommeren står for døren og naturen bliver det fortrukne opholdssted er det vigtigt at udvise den nødvendige respekt for natur og dyreliv. 

- Det er jo ikke sværere end, at man skal lade være med at efterlade affald i naturen. Det affald man selv producerer, det tager man med sig igen eller smider i en skraldespand, så det ikke ligger og flyder i naturen, hvor det kan koste dyreliv,” afslutter Michael Carlsen.