Artikel, 25. juni 2019

Drægtig kat efterladt ved fraflyttet hus

I en lille by udenfor Suldrup i Nordjylland blev en drægtig kat fundet ved et fraflyttet hus. Dagen efter hun kom på internat, fødte hun fire killinger. Kun tre overlevede, men i dag har de det alle godt i pleje.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
killinger

Den 3. maj blev dyreværnsmedarbejder i Dyrenes Beskyttelse, Liza Abildskov, ringet op af person, der netop var flyttet ind i et lille hus lidt udenfor Suldrup i Nordjylland. Hun havde bemærket en kat i haven, som virkede til at føle sig hjemme på grunden, og kontaktede derfor den forrige beboer i huset.

Katten viste sig at tilhøre denne person, men han nægtede at komme og hente sin kat, så derfor kom den på Nordjyllands Internat. Dagen efter, den 4. maj, fødte katten fire killinger, hvoraf kun tre overlevede:

”Det er helt uacceptabelt at efterlade sit dyr til uvis skæbne. En kat med killinger i maven har brug for ekstra pasning og pleje, og det kan den ikke få i naturen. Desuden er det ifølge dyreværnsloven ulovligt at flytte fra sit dyr, så vi har politianmeldt sagen,” siger Liza Abildskov.

Katten bliver nu kaldt Rita, og hendes tre overlevede killinger hedder Rip, Rap og Rup. De er netop blevet syv uger gamle og alle fire har det efter omstændighederne godt i pleje hos en frivillig familie, der hjælper Nordjyllands Internat med at aflaste for de mange killinger, de får ind i øjeblikket.

89 killinger på Nordjyllands Internat

Sagen med Rita og hendes killinger står dog ikke alene. Ved en rundspørge på Dyrenes Beskyttelses otte internater, er der lige nu over 600 killinger, som er blevet efterladt. Heraf sidder 89 på Nordjyllands Internat, og sommeren er kun lige begyndt:

”I øjeblikket stiger antallet hver dag. Killingerne bliver ofte efterladt af mennesker, som ikke har overskuddet til at tage sig af dem længere, og det er et stort problem, at man ikke bare får sin kat neutraliseret, så der ikke kommer uønskede killinger til verden,” siger internatleder på Nordjyllands Internat, Karina Fisker.

Som ejer af en kat, der har adgang til det fri, har man ansvaret for, at den ikke strejfer rundt i nabolaget og formerer sig. De uønskede killinger kan være svære at finde nye hjem til, og derfor ender de desværre ofte i en papkasse efterladt til uvis skæbne.

Gør en sommer til forskel

For at skaffe ressourcer til de mange svigtede dyr, samler Dyrenes Beskyttelse ind over sommeren med kampagnen Sommerven, hvor man kan støtte de svigtede dyr med 100 kr. i hver af de tre sommermåneder juli, august og september.

I de måneder er der allerflest dyr på internaterne, og de har alle brug for dyrlægetjek, vaccine og pleje for at komme videre ud til nye kærlige hjem.

Bliv Sommerven