Dyrenes Beskyttelse emblem koral

Dyr og mennesker skaber gensidig glæde i Nordjylland

På Nordjyllands Internat i Hjallerup gør man lidt ekstra for både internatdyrene og folk fra lokalsamfundet med stor succes for begge parter. Bliv klogere på, hvordan læsekatte, plejehjemshunde og erhvervspraktikanter kan skabe glæde for både fir- og tobenede. 

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Månedlige plejehjemsbesøg med hunde, katte og andre dyr er et af de initiativer, der lige nu kører på Nordjyllands Internat. Dette er blot et af flere initiativer, der skal være med til at skabe øget livsglæde hos både de tobenede i regionen og de firebenede på internatet. 

Hver måned besøger medarbejdere fra Nordjyllands Internat således Plejehjemmet Danahøj i Aalborg sammen med dyr fra internatet. Som regel altid to dyr per besøg så der er lidt til enhver smag for de ældre. Særligt hundene, der kommer på besøg, bliver godt modtaget, fortæller souschef ved Nordjyllands Internat, Nicoline Kolind.  

”Mange af de ældre på plejehjemmet har jo haft hund tidligere, men da det ikke er tilladt at have hund selv på mange plejehjem, er sådan en besøgshund med til at skabe stor glæde hos mange af de ældre. Hos mange af beboerne kan dyrene vække nogle minder, der gør dem glade”.  

Men det er ikke kun de ældre, der har stor glæde af dyrebesøgene. For internatdyrene er det en stor hjælp at komme ud i samfundet og se noget andet end væggene på internatet, fortæller Nicoline Kolind. 

”Det er ingen hemmelighed, at livet på et internat ikke er optimalt for dyrene, så det, at vi har mulighed for at tage dem med ud i den ”virkelige” verden og præsentere dem for andre omgivelser og mennesker, er faktisk ret godt for deres socialisering”, siger hun.   

Læsekatte løser læseproblemer 

Springer man fra plejehjemmet tilbage på internatet, er der også flere initiativer, der er sat i søen for både dyrenes og menneskenes glæde. Flere gange om ugen besøges internatet blandt andet af en række frivillige børn og voksne, der har meldt sig til at læse højt for internatets katte. Alle frivillige kommer minimum en gang hver fjortende dag og tilbringer to timer på internatet, og det gør de glædeligt.

Personalet på Nordjyllands Internat har talt med børnene om, hvad de godt kan lide ved læsekatteordningen, og ifølge Nicoline Kolind hjælper den faktisk børnene med at blive bedre til at læse. 

”Nogle børn føler, de bedre kan øve sig i højtlæsning over for kattene end i skolen over for deres kammerater. Kattene lytter jo bare. Her er ingen, der griner eller fniser, hvis man hakker lidt i oplæsningen, og det giver børnene ekstra mod.” 

Idéen til læsekatteordningen opstod, da internatet holdt kattenussedag. Det blev en kæmpe succes med masser af besøgende og glade katte også. Det så internatet gerne skete lidt oftere, og derfor kom læsekattene op at vende. Der er nemlig også masser af omsorg til dyrene at hente i sådan en ordning. 

Internatdyr hjælper arbejdsløse 

Nordjyllands Internat slår også gerne dørene op for erhvervspraktikanter, der af den ene eller anden årsag står uden for det ordinære arbejdsmarked. De får mulighed for at komme ind og opleve hverdagen på et internat med arbejdsopgaver inden for rengøring og socialisering af dyrene. Mange af praktikanterne har haft så stort udbytte af praktikken, at de forlader Nordjyllands Internat med en fornyet tro på egne evner i en jobsituation, siger Nicoline Kolind. 

”Nogle af de praktikanter, vi har haft, har haft dårlige erfaringer med arbejdsmarkedet. For dem kan det være en gevinst at komme her, hvor der ikke er chefer og kollegaer, der råber af en. Dyrene er taknemmelige for omsorgen og brokker sig ikke. Det at opleve den form for taknemmelighed på en arbejdsplads kan være med til at give folk med dårlige erfaringer et nyt håb”, siger hun.

”Vi hjælper mange mennesker ved enten at lade børn læse op for katte, køre en hund på plejehjemsbesøg eller tage en arbejdsløs praktikant ind i huset. Men alle initiativerne er også til stor glæde for dyrene, der får en ekstra omsorg, vi ikke kunne give alene. Så den type initiativer er fremtiden her hos os.”
I skrivende stund er der ingen praktikanter tilknyttet Nordjyllands Internat, men internatet er mere end positivt stemt for at tage nye ind.