Morten Spiegelhauer med en hest
Morten Spiegelhauer og resten af redaktionen bag tv-dokumentaren afslører ifølge Dyrenes Beskyttelse groft uforsvarlig behandling af hestene med karakter af mishandling Foto: TV 2

Dyrenes Beskyttelse politianmelder Helgstrand Dressage, direktør og ryttere for dyremishandling

Dyrenes Beskyttelse politianmelder Helgstrand Dressage, Andreas Helgstrand og involverede ryttere for mishandling af heste ovenpå TV 2-programmet Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheder

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Dyrenes Beskyttelse anmelder Helgstrand Dressage, direktøren og medejer Andreas Helgstrand samt de tilknyttede ryttere for dyremishandling.

Dyrenes Beskyttelse politianmelder Helgstrand Dressage, direktøren og medejer Andreas Helgstrand samt de tilknyttede ryttere som følge af udsendelsen af TV 2s dokumentar 'Operation X: Hestemilliardærens hemmeligheder', der afslører alarmerende behandling af heste på træningscentret.

"Hos Dyrenes Beskyttelse er vi rystede over dokumentaren. De skjulte optagelser viser, at hestene på Helgstrand Dressage systematisk er blevet behandlet på en måde, der er dybt bekymrende og strider imod grundlæggende principper for ansvarlig træning og dyrevelfærd. Vi mener, at det har karakter af dyremishandling," siger Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse og dyrlæge med speciale i heste.

Dokumentaren afdækker ifølge dyrevelfærdsorganisationen systematisk og gentagen brug af tvang over for heste under træningen hos Helgstrand Dressage. Anmeldelsen går på såvel voldsom brug af udstyr som pisk, sporer og glidetøjler samt kontroversielle ulovlige træningsmetoder såsom rollkur og hyperfleksion.

I anmeldelsen, der sendes til Nordjyllands Politi, vurderer Dyrenes Beskyttelses dyrlæger, at hestene er blevet groft uforsvarligt behandlet med karakter af mishandling i henhold til den strengeste paragraf i dyrevelfærdsloven. Straffen for overtrædelser af denne paragraf er bøde eller fængsel på op til to år.

For Dyrenes Beskyttelse er det en skærpende omstændighed, at der til trods for tydelige skader trænes ufortrødent videre på hestene med samme brug af udstyr. Det slår også organisationen, at sår fra sporer angiveligt bevidst kamufleres med skosværte, når der kommer kunder på besøg.

"Der lader til at være en syg og kriminel kultur på stedet, som ledelsen er ansvarlig for. De ved godt, at den er helt gal," siger Yvonne Johansen.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer til, at myndighederne foretager en omhyggelig undersøgelse af påstandene for at sikre retfærdighed for de involverede dyr. Organisationen understreger vigtigheden af at beskytte dyrevelfærden og håber på en prompte og grundig undersøgelse af sagen.

Dyrenes Beskyttelse opfordrer samtidig Dansk Ride Forbund (DRF) til at sanktionere Andreas Helgstrand og de medvirkende ryttere. Det bør stå mål med overtrædelsen. 

"Det er ganske enkelt utilgiveligt, det der er foregået på Helgstrand Dressage. Direktøren og medejeren bag forretningen og de medvirkende ryttere skal selvfølgelig ikke repræsentere Danmark i ridesporten. Det vil klæde DRF at være helt tydelige om, at det her er langt over det acceptable og  bør få konsekvenser," siger Yvonne Johansen.