Løve i zoo
Løve i tysk zoo. Foto: Jo-Anne McArthur / Born Free Foundation / We Animals Media

Dyrenes Beskyttelse sender hjælp til ukrainske zoos

Donation skal hjælpe vilde og eksotiske dyr fra ukrainske zoos og redningsstationer.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Krigen har sendt millioner af ukrainere på flugt, men blandt krigens mange ofre er der også mange dyr, der er fanget i krydsilden. Dyrenes Beskyttelse sender nu penge til den europæiske sammenslutning af zoologiske haver og akvarier, EAZA, der er koordinerer indsatsen for de zoologiske haver i Ukraine.

”Der er to kritiske opgaver lige nu: for det første at evakuere så mange dyr ud som muligt, og dernæst at få hjælp ind til de dyr, der ikke kan evakueres. Der er hårdt brug for foder, vand og medicin, men det er en livsfarlig opgave. Vi har valgt at sende penge til EAZA, fordi det er en anerkendt organisation, og ved at støtte deres arbejde, kan vi gøre den største forskel for dyrene,” siger Anne Sofie Meilvang, biolog og projektleder for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse.

De midler, som EAZA indsamler, går til at hjælpe dyrene i ukrainske zoos og sanctuaries (redningsstationer for vilde dyr, red.) med foder og pleje. Organisationen er i kontakt med blandt andre Myikolayiv Zoo, Kharkiv Zoo og Kyiv Zoo, såvel som en række andre zoos i Ukraine.

I første omgang sender Dyrenes Beskyttelse 25.000 kr. til EAZA, men hvis behovet er der, kan mere komme på tale senere, siger Anne Sofie Meilvang.

I dialog med Knuthenborg Safaripark

Det er svært at få hjælp ind til de ukrainske zoos og sanctuaries, som situationen er lige nu, og endnu sværere at redde dyrene ud. Ikke desto mindre så arbejder flere organisationer på tværs af landegrænser - herunder Dyrenes Beskyttelse - sammen om netop dén opgave.

”Der er allerede eksempler på løver, bjørne og tigre, der er evakueret ud af Ukraine, men der er flere tilbage. Jeg er umådelig stolt af det samarbejde, der lige nu foregår på tværs af dyrevelfærdsorganisationer, zoologiske haver og sanctuaries for at få løst den her opgave,” siger Anne Sofie Meilvang.

Også Knuthenborg Safaripark, som Dyrenes Beskyttelse har samarbejdet med om at give plads til pensionerede cirkuselefanter- og tigre, har tilbudt at hjælpe.

”Hvis vi kan give plads til nogle nødstedte dyr fra Ukraine, som passer ind i vores dyrebestand, så gør vi meget gerne det. I Knuthenborg Safaripark hjælper vi blandt andet dyr, der kommer i klemme i verden, hvis det er praktisk muligt for os. Såfremt vi tager imod et ukrainsk dyr med en dyrepasser, der ønsker at forlade Ukraine, ser vi også på muligheden for at tilbyde arbejde hos os,” siger Anita Haupt Holm, chef for dyreafdelingen i Knuthenborg Safaripark.

Dyrenes Beskyttelse undersøger nu muligheden for, at nogle af de ukrainske dyr fra zoos og sanctuaries kan komme til Knuthenborg Safaripark.

Følg med i arbejdet for krigens dyr

Vi har samlet alt den relevante information om hjælpen til krigens dyr på ét sted. Her kan du finde de seneste nyheder og de oftest stillede spørgsmål. Du kan også støtte kampen for dyrene. 

Læs mere her