Nyhed, 1. februar 2023

Dyrenes Beskyttelse skuffede over bøde: Mand skal betale 2000 kr. for at efterlade påkørt kat

En 70-årig mand er blevet dømt i en over to år gammel sag, hvor han påkørte en kat og efterlod den med et åbent brud og et betændt sår. Retten vurderer at katten er blevet udsat for uforsvarlig behandling, men Dyrenes Beskyttelse mener ikke at den vurdering er hård nok.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
kat
OBS: Katten på billedet er ikke relateret til hændelsen beskrevet i artiklen 

En to år gammel sag om dyremishandling af en nu død kat, er nu blevet afgjort i retten i Odense. En 70-årig mand er blevet dømt til at betale en bøde på 2000 kr. da han for to år siden påkørte en kat, og valgte at efterlade den uden at sikre sig, at den ikke var kommet noget til.

Katten lå i længere tid med et brud på benet, samt et betændt sår. Denne tilstand har ifølge Dyrenes Beskyttelses områdeformand Olav Wulff gjort katten meget dårlig. En uge efter at katten blev påkørt, blev der ringet op til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral om en skadet kat. Katten blev derfor kørt til dyrlægen med det samme, som endte med at aflive katten.

- Da jeg havde katten ved dyrlægen, var det tydeligt at den var meget dårlig. Den kunne knap nok stå, den var udmattet, benet med bruddet var voldsomt hævet og katten var smurt ind i sekreter og pus fra såret, siger Olav Wulff, områdeformand på Fyn. 

Dyrlægen fremhævede, at der skulle have været kontaktet en fagperson straks efter ulykken, skete eller blev opdaget, og at katten har været udsat for unødvendig lidelse i flere dage.

Det var virkelig groft og tarveligt at efterlade en kat man godt ved man har påkørt og overlade den til sig selv på den måde. Det mener jeg er dyremishandling, siger Anders Højgaard Tølbøll, Dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.  

En skuffende dom

I retten blev manden forelagt et billede af kattens skader, men han påstod at han ikke havde lagt mærke til det.

Ud fra forklaringen fra manden og sagens øvrige oplysninger er han blevet kendt skyldig i at have overtrådt dyrevelfærdsloven og have udsat katten for uforsvarlig behandling - dog ikke grov uforsvarlig behandling, som han i første omgang var tiltalt for.

Som resultat skal han betale en bøde på 2000 kroner og sagens omkostninger.

- Vi er meget skuffede over, at han ikke blev dømt for groft uforsvarlig behandling af katten. Det er under alt kritik at han ikke får katten tilset, når den er blevet påkørt, og så mener vi at bøden er for lav. Det er dyremishandling at udsætte et levende væsen for unødvendig smerte over flere dage, siger Anders Tølbøll.

Anklagemyndigheden oplyser, at sagen er afsluttet, og at dommen er modtaget.

  • Del artiklen på: