Artikel, 25. maj 2022

Dyrevelfærd hitter på hylderne

Jeg havde ikke fantasi til at forestille mig den udvikling i dyrevelfærd på markedet,
som vi har set de sidste 10 år, siger Henrik Westh, som står for Dyrenes Beskyttelses
samarbejde med fødevareproducenter og detailhandlen.

Image of Johanne Gabel
Johanne Gabel,
redaktør magasiner
Del artiklen på:
Kyllinger i grønne blade og græs hos Rokkedahl
Foto: Thomas Degner

– Da jeg kom til Dyrenes Beskyttelse i 2012, havde jeg ikke forestillet mig, at buræg ville forsvinde helt fra supermarkedernes hylder, at den hurtigtvoksende kyllingerace Ross 308 nu vil blive udfaset, eller at en stor kæde som Rema 1000 ville sætte sig som mål, at 25 procent af salget af alt fersk kød fra gris og kylling inden for ganske få år skal stamme fra frilandsproduktioner, siger retailmanager i Dyrenes Beskyttelse Henrik Westh, som har stået for samarbejdet med butikkerne på det danske marked siden 2012.

Senest har han indgået en ambitiøs samarbejdsaftale med Rema 1000 om at udfase hurtigtvoksende kyllinger Ross 308 i sortimentet, og at en fjerdedel af kædens omsætning på produkter af frilandsgris og kyllinger inden 2024 skal være ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’.

Tidligere har Meny indført og opnået en målsætning på 27 procent af omsætningen fra Frilandsgris. Målet her er nu 30 procent inden udgangen af 2024.

– Jeg oplever en helt anden lydhørhed fra detailmarkedet i dag. Virksomhederne er på grund af danske forbrugeres stadig stigende efterspørgsel efter fødevarer produceret med høj dyrevelfærd meget bevidste om, at de er nødt til at tænke dyrevelfærd ind i deres sortiment. Tidligere opsøgte jeg dem, nu er det i mindst lige så høj grad virksomhederne, der opsøger Dyrenes Beskyttelse for at få mærket og for at få en indsigt i og vejledning til god dyrevelfærd.

Kæder kappes om dyrevelfærd

REMA 1000: En aftale med Dyrenes Beskyttelse indebærer blandt andet, at 25 procent af salget af alt fersk kød fra gris og kylling skal stamme fra frilandsproduktioner inden 2024. Samtidig bliver salget af den hurtigtvoksende kyllingerace Ross 308 helt udfaset. Rema 1000 har i dag over 350 selvstændige butikker i Danmark.

MENY: 27 procent af det solgte grisekød i Meny var i 2021 ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’. Målet er at hæve andelen til 30 procent inden udgangen af 2024. ”I mange butikker er andelen af grisekød, som er ’Anbefalet af Dyrenes beskyttelse’, langt over 60 procent af det totale salg af grisekød. Meny-kæden er en del af Dagrofa, som dækker i alt 511 butikker, heriblandt også Spar.

Glad for at læse artiklen?

... der er mere, hvor den kommer fra. Som medlem af Dyrenes Beskyttelse får du vores magasin leveret lige til postkassen, digitalt eller trykt, du vælger