Artikel, 16. november 2022

Dyrlægehjælpen gør en forskel

Når det dansk-ledede hundeprojekt i Kenya to gange årligt er afsted, er det ikke kun hundene, der får gavn af det. Projektets tro følgesvend og samarbejdspartner, den lokale veterinærsygeplejerske James Nayetuni, er også meget taknemmelig for hjælpen

Image of Søren Krogsgaard
Søren Krogsgaard,
Pressechef
Del artiklen på:
veterinærsygeplejerske James Nayetuni
Veterinærsygeplejerske James Nayetuni og hunden Soro. Foto: Rikke Langebæk og Asger Thielsen

Nyt hold til Kenya i november

I midten af november i år sendes endnu et hold afsted til Mara North Conservancy. Holdet består af dyrlægestuderende fra Kenya, USA og Danmark og skal blandt andet neutralisere, behandle og vaccinere hundene mod rabies, hundesyge og parvovirus.

SMS MASAI til 1474 og støt arbejdet med 100 kr. mens dyrelægerne er i området.

James Nayetuni behandler dyrene i Masai Mara året rundt og har set, hvordan hundenes tilstand har været livstruende for både dyr, mennesker og naturen omkring dem. Kulturen har været, at jo flere hunde, des bedre, for de bliver brugt som vagthunde af masaierne til både at beskytte kvæg og landsby. Desværre har hundenes velbefindende ikke altid været i fokus blandt de lokale, men det ser han en stor ændring i nu.

- Jeg ser, at folk begynder at tage ansvar for deres hunde. Det ville jeg aldrig have forventet. Jeg er meget, meget glad for den udvikling, fortæller James Nayetuni, der årligt tilser omkring 1.400 hunde.

Siden 2018 har projektet Mara North Conservancy Dog Project haft til formål dels at vaccinere, neutralisere og behandle masaiernes hunde, dels at udbrede oplysning om, at færre sunde og raske hunde er langt bedre vagthunde end mange hunde, som ikke kan brødfødes, og som jagter dyrevildt og både får og spreder sygdomme.

STØT PROJEKTET HER

James Nayetuni har været med fra projektets start og er bosiddende i Masai Mara, hvor den danske dyrlæge og lektor ved Københavns Universitet Rikke Langebæk to gange årligt tager ned med et hold dyrlægestuderende fra Danmark, USA og Kenya. Netop i disse dage i november er endnu et hold afsted, og James Nayetuni kan fortælle, hvor stor en forskel de gør.

- Jeg kan tydeligt se den indflydelse, som projektet har hernede. Før havde vi mange hunde uden ejere, der strejfede omkring, og der var ikke rigtig nogen, der bekymrede sig om, hvordan de havde det, eller hvordan de fandt føde. Nu ser jeg hundeejere, der er ansvarlige og tager sig af deres hunde, og de kommer for at få dem vaccineret, få ormekur og behandlet for skader, siger James Nayetuni, der året rundt forsøger at hjælpe de hunde, som han kan.

Sero fik hjælp af James og dyrlægestuderende

En af de hunde, som holdet i år har tilset, er Sero. En hunhund, som skulle steriliseres, men under den kliniske forundersøgelse opdagede de, at hun var drægtig. Sero blev lagt i fuld narkose, og hendes livmoder med seks fostre blev fjernet. Følg Seros forløb i billederne nedenfor. 


Sero har fået en beroligende sprøjte, så hun kan blive undersøgt. Ved den kliniske undersøgelse kan de dyrlægestuderende konstatere, at Sero er drægtig Foto: Rikke Langebæk

Sero er klar til operation. Foto: Rikke Langebæk

Sero får livmoderen fjernet, og efter opvågningen meldes det, at Sero har det godt. 

 

  • Del artiklen på: