Dansk dyrlægehjælp sikrer masaihundenes sundhed

Dyrlægerne er landet – støt mens tid er!

Vores hold af dyrlæger er i Masai Mara 11-20. november: De behandler og vaccinerer vagthundene i reservatet, så de er beskyttet mod dødelige sygdomme, og ikke udgør en trussel for den unikke biodiversitet i naturområdet.

Støt nu og gør dyrlægehjælpen mulig.

Giv hundene et sundt og værdigt liv

Med din støtte kan vi behandle, vaccinere og neutralisere de mange hunde i Masai Mara. Det gør en verden til forskel for hundenes sundhed og trivsel, og hjælper med at bevare et af Afrikas vigtigste naturområder, som er hjem for adskillige truede dyrearter.

SMS MASAI til 1474 og støt dyrlægehjælpen med 100 kr. eller overfør et valgfrit beløb med MobilePay 266955.

Så langt rækker dit bidrag

  • Med 135 kr. kan vi vaccinere en hund mod rabies, hundesyge og parvovirus
  • Med 225 kr. kan vi kastrere en hanhund
  • Med 375 kr. kan vi sterilisere en tæve
 

Hvem vogter kvæget, når vagthunden er syg?

Foto: Asger Thielsen

Hos masaierne i Masai Mara er hundene mere end bare en del af familien. De vogter landsbyen, og giver hals hvis rovdyr nærmer sig kvægflokken om natten.

Sådan har det været i mange hundrede år, men de senere års befolkningstilvækst truer hundenes sundhed og den enestående bestand af vilde dyrearter i området.

Jo flere hunde, des større problemer

Masaierne har begrænset adgang til dyrlægehjælp, og må undvære behandlinger, vi andre tager for givet. Hundene har ofte orm, og lider af forskellige sygdomme. En stor andel er ikke vaccineret mod rabies, hundesyge og parvovirus, og risikerer at smitte de vilde dyr på savannen.

De færreste hunde er neutraliserede, og kan formere sig frit. Hundeflokkene er derfor ofte større, end hvad masaierne har mulighed for at fodre og tage sig af. Hvalpene risikerer at blive efterladt til en grum skæbne på savannen.

Hvis hundene strejfer i området, kan de finde på at jage og nedlægge dyrevildt, eller stresse det i ynglesæsonen, hvor vildtet er allermest sårbart.

Hjælp os med at behandle og vaccinere hundene i Masai Mara, så de kan få et sundt og værdigt liv. Støt dyrelægehjælpen nu.

Mara North Conservancy

Den endeløse savanne med blidt bølgende græs er hjem for en enestående og mangfoldig dyrebestand.

Foto: Asger Thielsen

Mara North Concervancy ligger i det sydvestlige Kenya, og har været fredet siden 2009. Det imponerende område, som strækker sig 320 km2, er yndet tilflugtssted for vilde dyr, og berømt for sin mangfoldige biodiversitet. Her driver nomadefolket, masaierne, deres græssende kvæg rundt, og lever side om side med en vilde dyrebestand.

Et stolt nomadefolk med gamle traditioner

Nomadefolkets historie kan spores hundrede af år tilbage. Kvægets mælk og kød har tidligere været deres primære kilde til føde, og udgør fortsat en afgørende del af deres livsgrundlag.

Masai i Masai Mara

Foto: Asger Thielsen

Et unikt internationalt samarbejde

I 2018 søsatte Karen Blixen Camp Trust et ambitiøst projekt, som skulle skabe bedre velfærd for masaiernes hunde og samtidig hjælpe med at beskytte et af Afrikas vigtigste naturområder, som er hjem for adskillige truede dyrearter. Under ledelse af Rikke Langebæk, dyrlæge og lektor ved Københavns Universitet, sender Mara North Conservancy Dog Project to gange om året hold af frivillige dyrlægestuderende fra Københavns Universitet, Tufts University i USA og Nairobi University til Kenya for at behandle, vaccinere og neutralisere masaiernes hunde i Mara North Conservancy. Projektet har også et løbende samarbejde med VetAid om at vaccinere hunde i Mara North Conservancy året rundt.

Siden projektets start er mange tusinde hunde blevet vaccineret, og flere hundrede er neutraliserede, og projektet kunne ikke være blevet en succes uden opbakning fra den lokale masai-befolkning. En opbakning, som kun er blevet større i takt med, at projektet har vist så positive resultater. Projektet er dybt forankret i lokalbefolkningen, hvor lokale ambassadører udbreder vigtig viden om projektets arbejde på basarer og i kirker, og på de lokale skoler undervises børnene i hundes velfærd, så fremtidige generationer også lærer, hvorfor en sund og glad hund er vigtig – for hundens skyld, for masaiernes skyld og for hele økosystemets skyld.

Projektet har siden 2020 været støttet økonomisk af Dyrenes Beskyttelse.

Masaihund og dyrlæge
Operation af masaihund
Tandundersøgelse på masaihund
Masaihund på operationsstue
James Nayetuni
Hunden Sero