Smaug og hans mage efter ankomst til Århus internat. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Smaug og hans mage efter ankomst til Århus internat. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Efterladt i måneder: Smaug overlevede mirakuløst

To skægagamer blev fundet i et hus, der stod tomt efter en tvangsauktion, hvorfor der ikke havde været strøm i måneder. Mirakuløst overlevede Smaug, mens hans mage ikke klarede skærene.

Skrevet af:
Andreas Roesen

Når nedturen rammer mennesker, så går det ofte også ud over dyrene. Det oplevede skægagamen Smaug og hans mage desværre.

I marts blev den frivillige kredsassistent i Viborg Kimmie Olesen kaldt ud til et hus, der var ved at blive overtaget af en bank efter en tvangsauktion. Banken var blevet adviseret om mulige dyr på adressen og bad derfor om assistance fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Hun troede selv, at hun skulle ud til en almindelig transportsag af et dyr hen til et internat, men synet var langt værre, da hun først kom ud på adressen. To skægagamer befandt sig i et terrarie i huset, der på daværende tidspunkt havde været uden strøm i over to måneder.

Det vides ikke, hvornår de sidst var blevet fodret, og temperaturen i terrariet viste 7,6 grader, hvilket er langt under de 24-40 grader, som et terrarie til skægagamer bør have. 

- Normalt skal de fodres dagligt og leve under høje temperaturer. Jeg ved godt, at de er vekselvarme, men de kan normalt ikke leve under så kolde temperatur, så det er helt mirakuløst, at den ene overlevede, fortæller Kimmie Olesen og tilføjer:

- Vi kan ikke sige, om der kan have været flere skægagamer, som er blevet spist af de to tilbageværende i deres kamp for overlevelse. 

- Jeg er glad for, at han overlevede, for én ting er at få lidt gang i ham, men organerne kunne jo have taget skade af ikke at få noget at spise i så lang tid.

Kimmie Olesen, frivillig kredsassistent i Viborg.

Efter at have fået lidt livstegn fra de indtørrede og afkølede skægagamer fik Kimmie de to dyr med i en termokasse, hvor hun placerede lune håndklæder for at få lidt varme i deres kroppe. Hun drønede først til en dyreklinik en times kørsel væk, men kom seks minutter efter lukketid og måtte derfor køre videre til internatet i Århus. 

Her kom de to overlevere i behandling, hvilket Smaug heldigvis har taget godt imod, mens hans mage desværre gik bort kort efter grundet organsvigt.

- Jeg er glad for, at han overlevede, for én ting er at få lidt gang i ham, men organerne kunne jo have taget skade af ikke at få noget at spise i så lang tid, siger Kimmie Olesen.

Selvom Smaug fortsat er underernæret og skal yderligere op i vægt, så går det så godt med ham, at han er klar til at blive adopteret af nogle, der vil give en flot skægagame et kærligt hjem.

Er du interesseret i at adoptere Smaug, kan du komme forbi internatet i Århus og besøge ham og høre nærmere. Læs mere her.

Sagen er anmeldt til politiet.

  • Terrariet skal være minimum 100 x 50 x 50 cm. til én skægagame
  • Den kølige ende af terrariet, som skægagamen bruger om natten, skal være 24-26 grader, mens den varme ende skal være 35-40 grader. 
  • Terrariet skal ”dusches” (fugtiggøre terrariet) nogle gange om ugen.
  • Der skal være adgang til UV-lyst 13-15 timer i sommerhalvåret og 8-10 timer i vinterhalvåret. Derudover skal der være UVB samt varmelampe.
  • De spiser frugt, grønt og insekter i form af melorme og fårekyllinger. Sammensætning bør være 70-80% grønt og resten insekter, da for mange insekter gør dem overvægtige. Derudover anbefales tilskudsvitaminer som kalk fra sepiaskaller. 
  • Skægagamer bliver ca. 10 år. Det vides desværre ikke, hvor gammel Smaug er.