Klan af makak-aber
Klan af makak-aber. Foto: Dan Säll / Dyrenes Beskyttelse.

Efterspørgslen på makak-aber eksploderer – og mishandlingen følger med

Der er akut mangel på aber som forsøgsdyr i medicinalindustrien, og det betaler naturens langhalede makak-aber i stigende grad for. Både enkeltindividerne og bestanden lider stor nød. Dyrenes Beskyttelse tager kraftig afstand fra mishandling og udryddelse af vilde makak-aber og forlænger sin støtte til at redde dem.

Skrevet af:
Tina Bjerre Sylvest

Siden 2014 er prisen på en langhalet makak-abe avlet i fangenskab steget med 2000 procent. Avlerne kan ikke følge med, og det har fået den illegale handel til at eksplodere.

Prisen på en makak-abe er helt oppe på omkring 250.000 kroner, fortæller den danske biolog og forsker ved Princeton Universitet i USA, Malene Friis Hansen. Hun er leder af det internationale The Long-Tailed Macaque Project, som arbejder for at afdække og beskytte bestanden af makak-aber.

- De lande, hvor makak-aberne lever, kan ikke møde den store efterspørgsel fra medicinalindustrien fra især Kina, USA og EU. Derfor indfanges aberne i stort omfang fra naturen og certificeres ulovligt som om, de er opdrættet i fangenskab. Her sælges de gennem lokale avlscentre, selvom de bærer dødelige sygdomme og er til fare for folkesundheden, siger Malene Friis Hansen.

Mishandling ud over alle grænser

Makak-aber er verdens mest handlede aber, og når de bliver indfanget og handlet videre, foregår det med stor brutalitet.

- De fanges i net, slås og trædes på. Nogle dræbes uden grund og smides væk som affald. Det er fuldstændig grotesk, hvad de udsættes for. De er ekstremt gode til at tilpasse sig mennesker, og det udnyttes på det groveste. Det er helt igennem bekymrende, at vi tror, vi kan bruge et andet sansende og følende væsen på den måde, siger Anne Sofie Meilvang.

Derudover er det netop blevet afsløret, at et globalt netværk handler makak-aber med direkte henblik på tortur. Aberne bruges blandt andet i sadistiske underholdningsvideoer, hvor købere på internettet kan bestemme, hvad de skal udsættes for. Der forekommer for eksempel bestillinger på at slå aberne ind i en væg eller på at putte dem ned i kogende olie. Det fænomen beskriver BBC på baggrund af en årelang efterforskning.

Alvorligt truet og udryddet i flere områder

På grund af den store efterspørgsel er bestanden af makak-aber alvorligt truet af udryddelse. Arten har siden slutningen af 1980erne været den mest anvendte abeart i biomedicinsk testning, men de seneste to årtier er den blevet indfanget fra naturen i så stort et omfang, at den i 2022 blev erklæret truet på The International Union for Conservation of Natures rødliste.

- Den er allerede forsvundet i flere af de områder, hvor den tidligere levede. Vores lokale samarbejdspartnere har gennem surveys i flere habitatlande fundet meget få eller slet ingen aber. De findes ikke længere i Bangladesh og er lokalt udryddet i Vietnam, Cambodia og Laos, siger Malene Friis Hansen.

Udover at blive brugt i medicinalindustrien og i flere typer underholdningsindustrier er makak-aberne desuden truet af at blive brugt som føde, som kæledyr og af, at deres levesteder ødelægges. Helt generelt er truslerne så store, at selv ikke den tilpasningsdygtige makak-abe kan overleve presset, siger Malene Friis Hansen.

Dyrenes Beskyttelse forlænger sin støtte

Dyrenes Beskyttelse har siden 2021 støttet forskningen i The Long-Tailed Macaque Project og redningsarbejdet i Scorpion Foundations Macaque Rescue Center på Sumatra. Støtten til de to projekter er netop blevet forlænget med to år.

Derudover støtter Dyrenes Beskyttelse fra i år Jakarta Animal Aid Network, der i forbindelse med BBCs efterforskningsarbejde har fået arresteret mishandlere af makak-aber. Netværket arbejder for at rehabilitere aber brugt til underholdning og for at stoppe brugen af makak-aber i underholdningsindustrien.