eksplosion i lange dyretransporter

Eksplosion i lange dyretransporter

I løbet af de seneste 10 år er antallet af lange transporter ud af Danmark med levende
grise over otte timer steget med mere end 300 pct.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Mere end 9 millioner. Flere end der er indbyggere i London. Eller det samme som indbyggerne i Danmark, Estland og Letland. Tilsammen. Så mange grise blev i 2017 pakket i etager og kørt ud af Danmark på stressende lange dyretransporter på over otte timer, nogle med endestation så langt væk som Rumænien.

“Det er et alarmerende stort antal grise, det drejer sig om. De bliver stuvet sammen i flere etager på biler, der kører ud af Danmark på lange anstrengende og stressende
ture. Det er ikke god dyrevelfærd, og vi mener, grise skal transporteres så kort tid som muligt,” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Disse lande eksporteres størstedelen af de levende smågrise til:

Grisevelfaerd_twitter_950x512.jpg

Dyrenes Beskyttelse har søgt aktindsigt hos Fødevarestyrelsen og kan afsløre en voldsom stigning i antallet af lange transporter på over otte timer med levende grise, der bliver kørt ud af Danmark. Siden 2007 er antallet af grise på lange transporter steget med mere end 7 millioner grise. Et tal, der foruroliger Britta Riis:

"Det er en voldsom stigning i lange dyretransporter med grise i jagten på profit, fordi det bedre kan betale sig at opfede grisene i udlandet, eller fordi svineproducenterne kan få en bedre pris for dem."

Transporten er stressende for grisene, og på de lange transporter bliver grisene ofte læsset om. Både omlæsning, håndtering og bilens rystelser og bevægelser er meget stressende for grisene.

Flere smågrise ud af Danmark

Langt størstedelen af de grise, der kommer ud på de lange køreture, er smågrise på mellem 15-50 kg. De bliver eksporteret ud af Danmark og kørt til primært Tyskland eller Polen. Her kan opdrætterne få en bedre pris for grisene, eller det kan bedre betale sig at opfede dem.

Det er ikke kun de lange transporter, der stiger. Også antallet af eksporterede grise generelt stiger, og i 2017 blev mere end 14 millioner levende grise eksporteret. Tilbage i 1991 eksporterede svineproducenterne 230.000 grise, mens tallet altså i dag er oppe på over 14 millioner. Størstedelen, nemlig ni ud af de 14 millioner eksporterede grise, kommer ud på en transport på over otte timer.

"Udviklingen på eksportområdet viser, at grise i dag blot er blevet en vare ligesom køleskabe og brødristere. Der er ingen, der stopper op og tænker over, at det altså er levende, følende væsner, man transporterer verden rundt i profittens og eksportkronernes tegn. Det er uacceptabelt, at jagten på de bedste priser sker på bekostning af dyrevelfærden," siger Britta Riis.