Elefanterne i deres nye anlæg

Elefanternes store flyttedag

Fredag d. 15. maj blev kulminationen på 2 års hårdt arbejde. Elefanterne kunne endelig flytte ind, i deres nye anlæg i Knuthenborg Safaripark. Det var en følelsesladet dag, hvor elefanterne første gang trådte indenfor, i deres sidste hjem.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Selvom det var en grå morgen, af en maj morgen at være, så var der alligevel en særlig stemning. Dagen var endelig kommet: Elefanterne skulle flytte ind i deres nye anlæg, i Knuthenborg Safaripark.

I over to år har Dyrenes Beskyttelse arbejdet på at sikre en løsning, hvor elefanterne kom endegyldigt ud af cirkus og kunne nyde deres pension på den bedst tænkelige måde. Dagen var derfor på mange måder en kulmination af flere års benhårdt arbejde.

Ankom i to hold

Dagen startede i Slagelse, nærmere bestemt Cirkusland, hvor elefanterne har stået de sidste 6 måneder. Her har de boet, mens det store, nye anlæg i Knuthenborg blev bygget. Det er også her, at elefanterne de sidste måneder er blevet trænet om, så de er blevet forberedt bedst muligt på deres kommende pensionistliv.

Ramboline, som er den eneste sønderjyde i flokken, flyttede til Cirkusland i starten af december 2019. Her har hun langsomt lært de andre elefanter at kende, men det er først i Knuthenborg Safaripark, når de fire damer har mere plads, at hun flytter rigtig sammen med de tre andre. 

Det var også en af grundene til, at elefanterne ankom til Knuthenborg i to hold. Først de tre damer fra Cirkus Arene og derefter Ramboline fra Cirkus Trapez.

Klokken 8.30 blev de første tre elefanter læsset og deres sidste tur på landevejene skulle til at begynde. Heldigvis er de tre elefanter garvede cirkusartister, så de gik helt roligt op i vognen, klar til den sidste rejse.  

En ophøjet ro

I Knuthenborg Safaripark var de fire nye beboer længe ventet. Alle havde knoklet for at gøre anlægget klar, og det stod derfor helt skinnende, fyldt med blade og grene, klar til at modtage elefanterne.

Klokken 12.15 rullede den specialdesignede transportvogn ind ved elefantanlægget. Her blev den bakket til indgangen, og porten blev åbnet. Ud kom de tre elefanter marcherende og deres første møde med anlægget, tog de med ophøjet ro. Et lille trut og så ellers i gang med at gnaske blade og brække grene af.

Imens åndede alle lettede op. Knuthenborgs medarbejdere var glade for deres nye beboer, og Dyrenes Beskyttelse var lettede over, at elefanterne endelig var hjemme. Nu manglede den sidste beboer blot, og så var flokken samlet.

Sidste dame i stald

Så snart lastbilen havde læsset de tre elefanter af, lukkede den sammen og kørte tilbage til Cirkusland. Her ventede den sidste dame i flokken, nemlig Ramboline. Læsningen forløb let, og klokken 18 ankom hun til sit sidste hjem, hvor de tre andre ventede.

Selvom de tre elefanter kun har boet ved siden af hinanden, siden december 2019, så var der en tydelig genkendelse da Ramboline kom ind i stalden. De tre andre elefanter truttede og vrikkede med øerne og udviste tydelig glæde, over at se det sidste flokmedlem. Der venter nu 14 dage hvor elefanterne skal lærer deres nye omgivelser at kende, før der åbnes op for, at danskerne kan komme og besøge dem.

Danmarks sidste Cirkuselefanter har gået deres sidste runde i manegen, og Lara, Djungla, Jenny og Ramboline er nu officielt gået på pension. Fremover venter mange år på de åbne vidder ved Knuthenborgs savanne.