en kat er en kat

En kat skal have lov til at være kat

Mange har en opfattelse af, at katte er et nemt kæledyr, fordi de i stor udstrækning passer sig selv. Men uanset deres selvstændighed, så har de stadig behov for et ansvarsbevidst og kærligt hjem.

Skrevet af:
Katherina Petersen

Ifølge Danmarks Statistik og Det Danske Katteregister holder omtrent 367.000 familier katte rundt om i Danmark, hvilket svarer til 16 pct. af de danske familier. Katten bliver holdt i mange hjem, men ikke alle hjem er bevidste om kattens natur og behov.

Hos Mikala Klein og Michael Bjørn Nielsen er velfærden for deres kat Monty dog i højsæde. Men det kræver ikke en dyrlægeuddannelse at se, at Monty ikke er som alle andre katte. En kromosomfejl har givet både Montys ansigt og krop et særligt udseende.

”Vi havde i forvejen to katte, og vi skulle egentlig ikke have flere. Men så fandt Mikala Monty, der dengang hed Bandit, og dagen efter stod vi på Kattens Værn i Brøndby. Jeg havde ikke haft kat, før jeg mødte Mikala, så jeg var ikke helt vant til katte. Men jeg løftede ham forsigtigt op i armene, lagde ham som en baby, og så var vi begge to solgt,” fortæller Michael.

Et kattehjem er vertikalt

Fordi Mikala og Michael har kat, har de også indrettet deres hjem derefter. Hylderne i soveværelset er et nyt amerikansk gangsystem for katte. Kradsetræet rækker fra gulv-til-loft. De to foderstationer er en blanding af små skuffer og cylindere, så der skal arbejdes for føden.

”Vi er jo nok lidt tossede. Vi går ikke ret meget op i, hvordan vi bor - kun at her føles hyggeligt, og at Monty har så meget sjov som muligt. Vi kan ikke tilbyde Monty en have endnu, og derfor er det vigtigste for os, at Monty bliver aktiveret og kan komme op og klatre på væggene, som han elsker. Og så er vi ligeglade med, hvordan det ser ud,” siger Mikala.

Michael forklarer yderligere, at en god indretning for katte bør være vertikalt, da katte naturligt bevæger sig op og ned i højde.

”Dyr gør alting af en grund. Det skal man huske. Og med katte kan man sige, at de har en vertikal opfattelse af verden, mens mennesker er horisontale. De vil op i højden, og det passer vores hjem og idéer om indretning jo ikke umiddelbart til,” siger Michael.

Misforstået kat

Katten som kæledyr kan i mange henseender godt antages som værnede “misforstået”. Mange har nok opfattelsen af, at det er et nemt kæledyr, fordi det i stor udtrækning passer sig selv. Men som alle andre dyr har katten også en række behov, der strækker sig ud over et sted at sove, et sted at besørge og noget at spise.

”Det er os, der har valgt at spærre katten inde, og så må vi også tage ansvar for dens trivsel. Den skal have lov til at være kat”.

Ansvaret indebærer i høj grad at være bevidst om kattens natur, og det er både i henhold til aktivering, fodring og den daglige kælen bag ørene.

”Nu er vi for eksempel ovre julen, og jeg kan slet ikke have, når jeg hvert år hører folk fortælle, at de giver deres kat ekstra mad og måske endda julemad, fordi deres kat også skal mærke, det er jul. Det er simpelthen noget vrøvl og en helt misforstået kærlighed til dyret,” siger Michael.

Monty er en berømthed med omkring 350.000 følgere på Facebook og knap 300.000 følgere på Instagram fra hele verden. Montys berømmelse på de sociale medier bruger Mikala og Michael til at samle ind og donere penge til dyr i nød.
Oplev Monty på www.montyboy.net